Tuesday, July 29, 2008

Kerajaan bersetuju tambang bas naik

Kerajaan bersetuju tambang bas ekspres dan bas henti-henti seluruh negara dinaikkan tetapi tidak sehingga 100 peratus seperti yang dipohon oleh Persatuan Pengusaha Bas Seluruh Malaysia, kata Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi Datuk Noh Omar.

Katanya kenaikan itu tidak dapat dielakkan berikutan peningkatan kos operasi, termasuk harga diesel yang melonjak kepada RM1.43 seliter berbanding 71 sen seliter sejak kali terakhir tambang bas itu dinaikkan pada 2005.

"Peningkatan kos operasi juga disebabkan kenaikan harga barang-barang lain seperti tayar, minyak pelincir dan bateri," katanya kepada pemberita selepas Majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang bagi kakitangan kementerian itu di Putrajaya hari ini.

edyes wrote:

1. Katanya kenaikkan harga diesel tidak menjejaskan pengangkutan awam.

2. Bila disuruh ubah gaya hidup, maka rakyat akan memilih kenderaan awam seperti bas. Tapi dalam masa yang sama, tambang bas pulak naik.

3. Peningkatan kos operasi? peningkatan harga barang spare-part? Kami pun sebagai rakyat mengalami peningkatan kos dari semua sudut. Kos hidup kami juga meningkat, tapi siapa yang nak naikkan gaji kami..? Begitu juga dengan pengusaha bas, patutnya berkorban lah sikit, baru orang nak guna perkhidmatan.

4. Jadi, rakyat nie umpama diperkotak-katikkan oleh kerajaan pusat.

8 comments:

teropongkayu said...

Dari satu sudut memang ada baiknya dinaikkan tambang bas. Salah satu sebabnya operator bas boleh menambah baik perkhidmatan. Bas mereka yang buruk (terutama bas henti-henti) dan tak terurus boleh diganti dan diselenggara dengan baik. Sebagai contohnya tengok bas Seremban-Tampin, Syarikat Southern. Masa 70an dulu basnya canggih-canggih. Setiap hari basuh. Tapi sekarang bukan kata seminggu, sebulan sekali pun susah atau mungkin tak pernah basuh pun. Ini boleh menjejaskan nama baik Malaysia di kaca mata pelancong asing. Pemandu yang tua dan tidak bermaya bolehlah diganti dengan tenaga muda dan sebagainya. Walau bagaimanapun kenaikannya nanti hendaklah seimbang dari segala sudut.

Edyes said...

saudara teropongkayu,

saya biasa menaiki bas southern tu. sama macam bas united untuk ke K.Pilah.

cuba kita ingat balik, kerajaan dah naikkan harga minyak beberapa kali. dulu masa naik 30sen, menjimatkan 4 billion sepatutnya diagihkan untuk baikpulih perkhidmatan pengangkutan awam. tetapi tidak diagihkan seperti yang diharapkan.

sekarang naik minyak lagi menjimatkan 13billion. sepatutnya kerajaan support pengusaha bas ini menggunakan duit yang dah dijimatkan.

tup-tap, tambang bas pulak naik dan pengguna berpendapatan rendah menjadi mangsa. kita kena lihat perkara ini dari banyak sudut, bukan hanya pada sudut pengusaha bas sahaja.

reek said...

F***k Muslims and all malay pig in Malaysia.

I feel ashamed to call myself a Malaysian nowadays because you malay pig are making us losing our pride day by day by corrupting the once dignified image of this country, you know Malaysia is now a laughing stock among the non-Muslim countries in the world!

People despise this country still protecting the lame lot and not doing anything to improve the deteriorating situation, still practising double standards among its own people, still expelling the non-malay genius to other countries, still depriving the rights and benefits of other races to its own race, still criticize and blame the Chinese for their minority poverty.

Hey, what is wrong with you malay pig? Haven't you fed yourself enough with the loots yet? Still want more? What a worthless thieves bunch!

You malay pig are worse than a maggot. We need a leader not a faggot to rule this country. Get lost you freak!

For all the bad things you stupid melayu babi say about the Chinese, when you are in trouble and big shit, what do you do?

You come crawling back on your knees to the Chinaman to help you, because you can't trust all your malay pig who are sodomy rapists, incest culprits, drug addicts.

Without the Chinese, you malay pig will still live on trees, swinging from tree to tree like monkeys, or forages on the ground by your 4 legs to eat all the shit.

You malay pig are a truly ungrateful lot - the minute all the Chinese leave Bolehland - you malay pig will collapse into the sea and die - that is your destiny!

I think the problem of malay pig race is their culture - it is in born in their gene - nowhere in the world that you will see affirmative action is focusing on the majority because it is always the minority that need the protection.

Worst, the minority in Malaysia has been systematically marginalized just to suppress them of their growth.

Let the malay pig make Malaysia the most corrupted place to live in and see what happened in 2020? I guess malay pig will go back to Indonesia as Malaysia don't belong to them, they are also immigrants from Sumatra, Sulawesi, Jawa, etc.

Please get it into your pea-sized otak udang plastered with layers and layers of tahi babi encased in your kepala kayu that Malaysia belong to the Orang Asli who are the true bumis of the country.

Niffy pellmell malay pig are in fact pendatang haram who swam across the Melaka Strait illegally from Sumatra. They should be caught, given severe caning and deported back to their pig sties in Sumatra.

samp said...

Bodoh punya melayu babi……….

Baik balik ke tanah melayu la. We are natives of Sabah and Sarawak land - buat apa kamu punya orang datang sini menjajah kita oh?

Kita tak suka kamu orang datang sini mengorek sumber petroleum tanah kita - this Sabah and Sarawak land not belongs to your malays.

Get out from Sabah and Sarawak la!

Bodoh melayu babi!

good man said...

Yes, a lot of non-malays in Malaysia are leaving this country. But what the hell, they (babiputras) don't care. They are happy that we leave.

I do agree with you of those you mentioned, our country is stepping backward, we are loosing in all aspects and yet overdue and retarded ministers are still available on shelf. The ministers think that they are the only ones capable and qualified to be there and not replaceable, otherwise the country could collapse.

Looking at Afghanistan, Iran, Iraq likes looking at this country future. The well connected babiputras are getting richer. This government is spoon feeding the babiputras at this nation expense. I am sick of this country too.

My advise is let them rot in their own stew.

The Barisan government has achieved 0% in reversing the trend of racism.

While South Africa has disbanded racism through the government's initiative after the global news onslaught, our government leaders are propagating FACISM and RACISM in every way.

In term of racism, we are the most uncivilised country in the world. Look into our neighbouring countries of Asia, they are advancing economically on a straight forward objective, for their citizens.

Whereas we are moving in deviationist path, widely off the international economic theory for the sole objective, of propelling the well being of a supreme race.

Mahathir era is over, here we have Badawi. Is he changing the trend? Not a single sign of it.

How about the future under Najib? Sad, sad. They have more camouflage in readiness.

Hey, you pathetic cow and all the babiputras who have the same feeling/thinking like them. You don't feel shame being spoon feed by government using the taxpayers money?

I guess all the protection policy make you all even more lazy and narrow minded and stupid. The majority of you once step out of the Malaysia soil will sure starve to death.

Hoy, I think you should try some pork meat once a while to make you more intelligent a bit. Look at around the world region, anti pork meat countries are mostly rippled with starving and war or worst, non-stop crying for government policy protection.

Fact is fact when you babiputras are stupid is always stupid - although it can be help by consistent protection and nourishment policy but the end result will not go far because the quality of gene is there.

Master Yoda said...

Salam tuan empunya blog...

Klu kita imbas balik bln lepas nye citer, bile petrol/diesel naik, sibuk la menteri ni jgn kasi pengusaha bas naikkan harga tiket...Wat la operasi itu ini...Tarik permit si polan ni, polan tu....Nampak mcm nak bela rakyat la kunun2...

Pikir logik la pak menteri oi....Klu harga petrol/diesel naik, diorg nye cost tuk bisnes pon naik...Bas guna diesel tuk gerak, bukan ayor...Blh lingkup la diorgnye bisnes klu dok ikut harga tiket yg lama.....


Tup2, sebulan kendian (hari ni), wat kenyataan harga tiket bas naik...Alasan, terpaksa la, itu la, ini la....Br sekarang ko dok sedor ye pak menteri.....Akal ko ni "lewat sebln" dr akal org biase...


p/s:

1. Saya bukan pengusaha bas, tapi bile situasi kenaikan petrol/diesel, drama bodoh ni gak dok ulang berkali-kali.....

2. Saya sian gak kat pengusaha bas, tapi dlm pada masa yang sama, sian gak kat rakyat yg tak berkete dan bermotorsikal....

3. Alasan tuk kenaikan petrol/diesel stil the same, nak improve public transportation, tapi naik komuter br2 ni (selepas 5 thun tak naik), camtu gak masalahnye....

tazkirah said...

Kadang2 tu tergerak juga hendak memaki hamun, tetapi itu tidak menyelesaikan masalah. Selepas itu terasa nak tergelak pula bila tahap kemarahan tu sudah tidak terbendung.

Pada penilaian saya, memang tidak patut perkara ini berlaku. Walauapapun yang dilakukan oleh kerajaan sekarang untuk menyelesaikan masalah2 kenaikan harga minyak, tambang bas dan barang-barang lain, ia tetap tidak dapat melenyapkan kegelisahan dan kemarahan sesetengah pihak.

Kerajaan sudah tersilap langkah. Tiada jalan penyelesaian bagi kesilapan itu melainkan bertaubat. Bertaubat dengan erti kata yang sebenar lengkap dengan syarat2nya... mengaku telah bersalah, berhenti dari terus melakukan kesalahan dan berazam tidak akan terus melakukan kesalahan.

Berkaitan dengan kenaikan tambang bas walaupun tidak 100%, itu sememangnya sudah dijangka. Menteri yang terbabit bukan tidak cerdik. Dia bijak. Pada saya, dalam hal ini, rakyat yang tidak bijak (Saya tidak menggunakan perkataan bodoh walaupun maksud hampir sama). Mengapa rakyat terus memberi sokongan kepada mereka sehingga perkara ini boleh terus berlaku dan bermaharajalela???

Menteri itu sudah tahu bahawa mereka mesti bersetuju dengan kenaikan harga tambang bas. Mereka TERPAKSA setuju. Cuba bayangkan apa akan terjadi jika pengusaha bas boikot memberhentikan perkhidmatan bas pada musim cuti raya (sebagai contoh), apa akan jadi? Menteri juga yang dipersalahkan.

Semuanya sudah semakin kusut. Punca permasalahan sudah seakan-akan tidak dapat dikenalpasti. Walaupun begitu, saya bersetuju benar dengan pandangan tuan punya blog berkaitan isu ini.

Tuan punya blog -> "saudara teropongkayu,

saya biasa menaiki bas southern tu. sama macam bas united untuk ke K.Pilah.

cuba kita ingat balik, kerajaan dah naikkan harga minyak beberapa kali. dulu masa naik 30sen, menjimatkan 4 billion sepatutnya diagihkan untuk baikpulih perkhidmatan pengangkutan awam. tetapi tidak diagihkan seperti yang diharapkan.

sekarang naik minyak lagi menjimatkan 13billion. sepatutnya kerajaan support pengusaha bas ini menggunakan duit yang dah dijimatkan.

tup-tap, tambang bas pulak naik dan pengguna berpendapatan rendah menjadi mangsa. kita kena lihat perkara ini dari banyak sudut, bukan hanya pada sudut pengusaha bas sahaja."


Orang kata, sekali kita tersalah langkah, maka jika kita teruskanjuga,kita akan dalam langkah yang salah sehinggalah kita berpatah balik dan membetulkan langkah yang silap tadi.

Peace!

Edyes said...

aduhai..

baru aku perasan... orang yang takde motor-kereta dan hari-hari naik bas tu, rupanya tak dapat pun rebet RM625. ish ish...

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan