Monday, July 18, 2011

Maklumat Dari Orang Kastam [UPDATED] !!Sedikit maklumat baru masuk, sebuah persoalan yang diketengahkan sendiri oleh pegawai kastam dengan 20 tahun pengalaman. Maklumat ini sangat berguna untuk menunjukkan ada lagi satu kesangsian daripada beberapa kesangsian dalam entry sebelum ini.

Ikuti pengakuan pegawai kastam di bawah;

Satu perkara persoalam saya, sya seorang agen kastam yg telah bertugas selama 20 tahun, persoalan nya.

1. Kenapa tidak d gunakan borang Ata Carnet.
2. Kenapa pada k2 boleh di amend tanpa pengesahan pegawai kastam.
3. Mengapa tidak ada examption clause pada borang k2 dan k1 mengatakan ade tax examption
Sila jawab pada yg lebih arif.

Dibawah sya bg info ttg ata carnet.

The ATA Carnet is an international customs document that allows the holder to temporarily (up to one year) import goods without payment of normally applicable duties and taxes, including value-added taxes. The Carnet eliminates the need to purchase temporary import bonds. So long as the goods are re-exported within the allotted time frame, no duties or taxes are due. Failure to re-export all goods listed on the Carnet results in the need to pay the applicable duties. Failure to remit those duties results in a claim from the foreign customs service to the importers home country.

The acronym ATA is a combination of French and English phrases "Admission Temporaire/Temporary Admission."


Borang ATA Carnet sepatutnya digunakan untuk kes jika nak buat 'Pameran ke apa bagai ke' untuk tempoh maksima setahun. Ini bermakna, penganjur pameran harus guna borang ATA ini tetapi tidak digunakan.

Ada di kalangan mereka yang mempersoal tentang harga cincin yang mencecah RM24juta seolah ia tidak masuk akal. Namun keluarnya borang K1 dan K2 menunjukkan memang pihak kastam akui benar harganya sekitar RM24Juta (walaupun dikurangkan sedikit jumlahnya). Dalam tamadun hari ini, RM24juta bagi pengejar 'hall of fames' adalah tidak mahal untuk sebentuk cincin berlian, ditambah lagi ianya keluaran Yacob Arabo si yahudi yang pelanggannya terdiri daripada selebriti kelas dunia.

Harus diingat! Jika gelang 'Zebra' keluaran Jacob n Co pernah menghiasi pergelangan tangan Imelda Rosmah berharga hampir RM2juta, apatah lagi jika aksoseri itu bernama cincin berlian! Jangan biarkan diri terpedaya dengan helah-helah demi selamatkan Imelda Rosmah, kononnya dengan alasan cincin untuk tujuan pameran, rupanya pameran sulit di tempat sulit dan untuk VVIP yang serba sulit. Jahanam negara nie kalau ada yang percaya cerita sulit menyelamatkan Imelda Rosmah Malaysia...


EDYESNo comments:

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan