Saturday, December 4, 2010

Himpunan di Masjid Negara Tetap Diteruskan !!

Seperti biasa PDRM telah menjalankan amalam biasa mereka iaitu memberikan amaran dengan menyatakan perhimpunan yang akan diadakan ialah haram.

Memang sejak beberapa himpunan besar yang lepas Umno telah menggunakan strategi yang baru iaitu menaja himpunan serentak dengan himpunan yang bakal kita adakan. Kali ini himpunan pemuda baju hitam konon akan diadakan serentak. Menggambarkan seriusnya himpunan tersebut maka mereka mengadakan 'raptai' Jumaat lepas di Masjid Shah Alam dan berarak ke Istana Selangor. Seramai 100 orang berarak termasuk Ketua Umno Shah Alam. Polis mengawal dengan baik, tiada tangkapan aau halangan.

Himpunan yang mereka konon akan adakan serentak pula ahad ini untuk membantu polis menambah alasan bagi mengganggu himpunan kita kononya untuk elak kekocohan. Himpunan baju hitam juga dijangka mendapat liputan media agar menakutkan yang nak turun dengan harapan membina persepsi pertempuran akan berlaku dan tak aman.10,000 kita akan bertembung 100 orang baju hitam (pinjam gelak tukar tiub kah kah kah) maka jangan kuatir petugas kita akan beri laluan kepada mereka untuk hantar memo dulu nanti dalam keadaan aman.

Menurut penganjur Istana juga telah memberi lampu hijau bersetuju menerima memorandum tersebut.

Kepada semua di ingatkan :
  1. Jangan gusar datang ramai - ramai dengan keluarga dan kawan - kawan, petugas yang cukup disediakan untuk membantu dalam sebarang kemungkinan.
  2. Peguam yang cukup disediakan oleh Kerajaan Selangor.
  3. Hakim Mahkamah Seksyen KL , Datuk Jagjit Singh yang membebaskan orang kena tangkap (OKT) daripada semua pertuduhan kes perhimpunan Bersih 2007 lalu dengan menyatakan adalah salah polis menahan orang yang berada di kawasan Masjid Negara.
  4. Semua dinasihat datang awal, terus masuk ke masjid negara untuk solat jemaah Zuhor berjemaah dengan pimpinan yang hadir. Nak solat Zuhor tak kan tak boleh juga ??
  5. Untuk elak halangan, simpan baju merah dahulu. Pakai bila tiba di masjid.
  6. Bawa garam, towel kecil, air mineral untuk sebarang kemungkinan.
PDRM diminta bertindak waras, ikut undang - undang bukan arahan regim semata. Semalam (Jumaat) PDRM boleh tunjuk baik iring dan jaga 'raptai' himpunan baju hitam dengan siap lengkap berarak ke Istana maka apa alasan himpunan esok perlu diganggu.

Pimpinan PR di Selangor diwajibkan hadir. Semua jentera negeri wajib hadir. Ahli Majlis kerajaan tempatan, Pengerusi dan JKKK seluruh Selangor juga wajib hadir. Jangan bila nak lobi jawatan bersungguh tapi bila nak bersama MB pertahankan hak takut. Exco dan ADUN sudah pasti wajib hadir.

SAMM dan sekumpulan bloggers akan cuba catat rekod kehadiran. Siapa tak hadir atau hadir dan lari kalau kena tempelak selepas ini mohon maaf dahulu.

Kenaikan '4some' tengah malam tadi juga seharusnya menyemarakkan lagi kesungguhan rakyat untuk hadir.

Esok diharap bukan sahaja pengguna air Selangor dan WP KL sahaja hadir tetapi rakyat keseluruhanya harus hadir. Himpunan esok ialah kuasa rakyat melawan regim. 

CHEGUBARD

No comments:

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan