Tuesday, November 16, 2010

Sial Punya CELCOM (2) !!

Berikut adalah satu posting dari sahabat pembaca, yang cuba memberi gambaran sebenar tentang polisi syarikat telco yang menawarkan pakej Xpax. komen adalah seperti di bawah;

mz said...


bro,

aku dah tlg check case hang..


Hang pakai plan XPax lama yg ade rate berbeza antara rangkain dan juga bergantung kepada location hang call- kes hnag hang call dr KL ke utara dia panggil adjacent call- so memang dia mahal skit- dan kalau pergi ke website celcom, memang dia bgtau pon rate dia berapa..

Takde isu celcom tipu hang- hang aje terlepas pandang.. dan sbenar every operator juga ade same plan mcm nie- iaitu call je different operator yg berlainan location (adjacent or non-adjacent call). dia memang lagi mahal.. so utk murah aku cadangkan ko TUKAR PLAN ke celcom blue yg flat rate to any operator and ANYWERE (takde lagi call adjacent /non adjacent charge)... Aku dah check hotlink pon ade plan yg sama dan ade plan yg flat rate gak.. so hang kena rajin analysis skit dan tukar plan utk dpt nilai yg lebih. .. gi site ni tuk tgk celcom blue prepaid plan.. http://www.celcom.com.my/celcomblue/kadar/index.php

November 16, 2010 12:04 PM


Salam MZ,


sy terpaksa tunggu malam utk reply posting MZ.

sy sebenarnya rasa tertipu dgn CELCOM, kerana setelah sekian lama bersikap loyal tetapi ini balasan yg saya terima - RM1.42 seminit untuk panggilan CELCOM ke MAXIS...

sebelum ini kita biasa tgk iklan yg menunjukkan kos panggilan luar rangkaian hanya sekitar 39sen seminit. jarang sekali sy dengar kosnya mencecah 50sen seminit apatahlagi RM1 per minit. Apa yg saya lalui iaitu RM1.42 seminit adalah sesuatu yg macam tak masuk akal. macam duit kita nie disedut-sedut, memang rasa ditipu hidup2...

dalam iklan XPAX, selalu digambarkan ianya jimat dengan pelbagai hadiah dan bonus... di sini sy ingin sampaikan satu lagi perkara di mana SMS yg selalu sy terima sebagai 'hadiah'. contohnya;

200 SMS percuma!! 90 MMS percuma!! dan sebagainya memanglah mengejutkan dan menggembirakan... TETAPI MALANGNYA, ianya perlu dihabiskan dalam masa 24jam... sebenarnya syarikat Telco nie nak bagi ke taknak bagi hadiah atau bonus tu? atau bersikap buruk siku, dah bagi ambik balik??

Satu lagi bentuk offer yg dihantar melalui SMS, menyatakan;

sila tambah nilai RM30 dan habiskan sebelum (satu tarikh yg period masanya lebih kurang 3hari) untuk menikmati tambahan bonus 5%.

Hadiah apa macam nie?? bonus apa macam nie?? jadi, XPax nie sememangnya tidak mempraktikkan sepertimana yg mereka iklankan. Apapun, ini bukan isu yg saya bawa... Isu yg sy bawa ialah, RM1.42sen seminit!! adakah ianya wajar??

Sila rujuk entri Sial Punya CELCOM bahagian 1 di sini


EDYES
versi tak puas hati!

2 comments:

Anonymous said...

bro,
mcm aku cakap ia bergantung pada package.. dlm xpax pon ade pelbagai package..dan yg paling bagus setakat ni adalah celcom blue.
tp boleh lihat sendiri package mane yg hang suka..
dan charge 1.42 itu adalah charge utk berlainan operator dan kawasan yg berbeza.. kalau berlainan operator tp kawasan sama takder masalah.charge sama.. semua operator mcm tuh gak bro ..depend on package..

Edyes said...

ok... tapi still tak puas ati lah... kes naya beb... baru top-up 10 minit, dah abis...

tq for your info

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan