Thursday, September 25, 2008

Minyak Sepatutnya Turun 24sen !

Kejujuran Kerajaan Barisan Nasional sekali lagi dipertikai.

Sudahlah menurunkan minyak umpama melepas batuk di tangga, malah lebih teruk lagi apabila kerajaan BN sebenarnya telah menipu rakyat jelata kononya maksimum penurunan adalah sepuluh sen.

Apakah dalam masa seminggu ini kajian teliti benar-benar telah dibuat oleh pihak kerajaan? atau sekadar menggula-gulakan rakyat dengan penipuan?

Sejak penurunan 15 sen pada bulan lepas, harga minyak global juga telah turun dengan mendadak dan berlegar di sekitar USD91 - USD106 setong. Oleh demikian, sepatutnya kerajaan mengkaji harga minyak yang secara purata dan ditambah dengan pemberian subsidi.

Untuk lebih lanjut, sila lihat perkiraan renaissancedotmy . atau di blog rakan al-banjari online untuk bahasa yang lebih mudah.

10 comments:

apek said...

aiyaaa...kenape la tak belsukur langsung lu orang looo,sulah lapat turun 10 sen pun malah????langsung tak le..lu olang maki..aiyah..manyak susah looo,anuar cakap..cakap 100x pun tapi tatak...tukar kelajaaan..tipu lu orang tapi talak kisah loooo,cakap minyak kasi tulun..tulunn...tapi 16 hb tatak jadi pun...manayk alasan..tipu sana sini....tobat looo,tok guru talak ajar sukur punya bab ka??????

Edyes said...

Aiya apek,

pasal minyak wo, itu kelajaan kalau sayang sama lakyat haa, mau tulun 50sen tempolali sempena laya. baru shiokkk...

pasat itu anwar ibelahim aa, kasi tengok sini loh...

Anonymous said...

Bila minyak turun 24 sen, kuar plak tajuk minyak patut turun 74 sen, turun 78 sen kuar plak tajuk minyak patut turun 1.44 sen. Bab nak komen mengalahkan ahli ekonomi negara.

apek said...

edyes aaa,

itu apa pasat mau banyak alasan .itu pemimpin looo,lain kali jangan janji 16hb looooo,lu janji macam suma butut punya...sulah lepas lu cakap mau SESI PARLIMENT LOO,JUMPA AGUNG LOO,,aiyahhh...besok2 jadi PM lu buleh tukar cakap lagi minyak tatak buleh tulun pasat itu loo,ini looo,aiyahhhh...TIPU2 itu macam tatak bagui loo,kalau butut2 berwibawa wooo setiap apa lu cakap musti mau jadik bukan bikin GERTAK2 sana sini...JANJI 16 sulah manyak alasan nanti tulun 70sen lagi BANYAK ALASAN SAPA BULEH SELENTI ANUAR TALAK BAGI ALASAN LOOO..lu cakap sama WA????????
sekulang2nya kelajaaan ala bagi 10sen anuar kasi cakap aje talak kasi apepun looooo????
nanti kelajaan kasi tulun 50 sen,suma olang cakap pasat wooo..itu anuar kasi lesa-lesak punya pasat minyak tulun...wakah!!kah!kah!!!!
HILUP OSAMA!

Anonymous said...

Goment kasi turun minyak bape ratus sen pun diorang tetap komen maaa. Sebab diorang caya sama anwar saja maaa. Lain orang diorang tarak caya maaa.

Anwar pusing2 pun diorang tetap caya maaa. Tipu seratus kali pun diorang tetap caya maaa. Sejuta kali pun caya lagi maaa. Apa anwar mau heran maaa.

Anwar punya politik tarak susah maaa. Kasi cakap saja, buat tarak buat belakang kira maaa. Orang2 dia tetap caya, tarak ingat dunia punya caya maaa. Orang2 dia boleh bikin cerita lagi kasi best, kasi real, kasi orang2 lain pun caya sama maaa.

So, apa anwar mau heran sama tipu maaa. 1 sen pun dia tarak heran maaaa.

cikundez said...

akum.
edyes...sejak anwar gagal kotakan janjinya utk tubuhkan kerajaan baru,semakin ramai yg mula sangsi dan keliru dgn kata2 dia.Ini yg dpt aku lihat bro.
Ditambah plak dgn kes terbaru melibatkan kerajaan perak....Adess...serba salah dibuatnya

Anonymous said...

APEK MENGUCAPKAN SELAMAT HALI LAYA PADA EDYES,SEMOGA DI HALI YANG MULIA INI ANDA SEKELUARGA MENDAPAT RAKMAT DARI ILAHI,WALAUPUN KITA BERLAINAN PANDANGAN LALAM POLITIK TETAPI KITA TETAP BERSAULARE WOOOO.
AND APEK VERY VERY VERYYYY RESPEC SAMA EDYES PASAT KOMEN APEK SIPAPARKAN,BUKAN MACAM BLOG ANUAR IBRAHIM SUMA TAKUT DAN TATAK KEBEBASAN MEMBERI KOMEN..BUSUK PUNYA OLANG ..MATI TUKUJUT!!!

TANKIU EDYES..

Edyes said...

terima kasih kepada semua yang memberi komen.

komen anda semua berhak diterbit tanpa tapisan. Cuma saya berharap kepada komen yang bernas dan 'berhati-perut'.

Berkenaan janji Anwar, saya pun tak boleh nak komen banyak. keadaan makin genting, sasaran menemui kegagalan dek kerakusan kerajaan menggunakan segala yang ada demi mempertahankan nyawa kerajaan pusat.

apa kata kita tunggu lagi. penantian itu satu penyeksaan, namun harapan tetap harapan. Anwar telah usaha untuk kita dan dia. biarlah beliau bertawakkal setelah segala jerih dugaan telah dilalui. Semoga Allah memberi jalan yang lebih mudah kepada Anwar DAN memberi petunjuk kepada kita.

Anonymous said...

Anwar dah tak releven lagi.

LeeZ said...

UMNO/BN lagi dah tak relevan...

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan