Saturday, April 12, 2008

MB Khalid Halau Radio Selangor FM...

MB Khalid Halau Radio Selangor FM...

MENTERI Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim hari ini mendedahkan permohonannya untuk muncul selama sejam di Radio Selangor FM bagi menerangkan dasar-dasar kerajaan negeri serta isu semasaa tidak diberikan respon sewajarnya.

Melalui siaran berkenaan beliau turut berhasrat membetulkan kaedah pemberitaan berat sebelah oleh pihak media terutama berkaitan projek ternakan babi bersepadu yang disensasikan pihak media.

Katanya beliau telah menunggu selama dua setengah minggu untuk merealisasikan hasratnya itu namun tidak diendahkan oleh pihak berkenaan.

“Malangnya kaedah pemberitaan berat sebelah itu tidak dapat diperbetulkan.

“Saya berhasrat ke udara sejam seminggu untuk ditemu ramah di radio supaya saya boleh beritahu rakyat apa visi dan program saya untuk Selangor. Saya juga mencadangkan kepada mereka supaya membuka program kepada penyertaan rakyat Selangor,” katanya.

“Sudah dua minggu setengah, jika mereka masih enggan komited, saya tidak mahu mereka berada di pejabat Selangor (bangunan Setiausaha Kerajaan Negeri). Pejabat Selangor FM ada di sana dan mereka gelar diri sebagai Radio Selangor. Jika mereka gelarkan diri ‘Radio Non-Selangor’, mereka boleh cari pejabat di tempat lain, itu pandangan saya,” tambahnya.

Sementara itu Abdul Khalid meminta belia berumur antara 21 dan 35 tahun yang tidak melanjutkan pelajaran supaya mendaftar diri dengan kerajaan negeri untuk diberikan pekerjaan.

Beliau berkata di Selangor terdapat 18 pusat latihan kemahiran yang tidak berapa aktif dan beliau mahu sebanyak mungkin belia mendaftar dan diberi latihan. Abdul Khalid berkata pensyarah dari dalam dan luar negara akan dipanggil bagi merangka modul-modul latihan yang sesuai dan diminati golongan tersebut.

Mengenai mengenai dakwaan bekas Exco Selangor Datuk Tang See Hang bahawa kelulusan projek ternakan babi hanya pada sistem bioteknologi dan bukan keseluruhan, beliau berkata:

“Mereka mengambil masa dua setengah tahun, melawat negara-negara Eropah, saya tengok gambar-gambarnya. Selepas dua setengah tahun masih belum dapat buat keputusan? Mereka sudah luluskan projek itu.”

Khalid berkata pada pandangannya ada akhbar-akhbar tertentu seolah-olah menggunakan isu projek itu untuk melaga-laga orang Melayu dan kaum lain, dan juga antara beliau dengan Menteri Besar sebelumnya.

Malangnya, kata beliau, kaedah pemberitaan berat sebelah itu tidak dapat beliau perbetulkan dengan sejelasnya.

edyes wrote :

Menteri Besar! Menteri Besar yang tidak dapat menyampaikan amanat kepada rakyat !

Sesungguhnya, keadilan bersuara ini diragut oleh mereka yang takut akan kebenaran!! Apakah rasionalnya jika rakyat Malaysia amnya dan rakyat selangor khususnya HANYA mendengar tomahan semata-mata, hanya menerima 'khabar' dari satu pihak sahaja.

Di manakah keadilan itu ? Jika dikatakan paling tepat bahwa keadilan itu berada di mahkamah, jadi kita harus melihat bahawa setiap kes yang dibicarakan di mahkamah mempunyai pendakwa raya dan peguam bela.

Bayangkanlah jika terdapat mahkamah yang hanya mempunyai pendakwa raya sahaja tanpa peguam bela dan, even si tertuduh juga tidak berpeluang membahaskan ucap bela bagi diri sendiri... mahkamah apakah itu..?

Tidaklah dihairankan jika saya katakan mahkamah tanpa pembelaan terdapat di sebuah negara... negara kita...

No comments: