Sunday, April 27, 2008

Isu Keris : Pernyataan DSAI

sumber: Harakahdaily

Ketua Umum KeADILan Dato' Seri Anwar Ibrahim berkata Ketua Pemuda Umno Dato' Hishamuddin Tun Hussien tidak perlu mengulangi kesilapan mengangkat keris yang memberi gambaran keangkuhan bangsa Melayu.

Katanya, kesilapan beliau bukan soal keris yang dijulangnya tetapi di sebaliknya iaitu sikap keangkuhan kuasa yang terus-menerus membuatkan rakyat negara ini mengubah undi mereka dalam pilihan raya lalu.

"Umno telah mempermainkan isu bangsa, etnik dan kaum dalam politik negara kita dan ini masih diteruskan oleh Umno," katanya dalam sidang media selepas melancarkan dua buah buku Allahyarham Rustam A. Sani di Perpustakaan Raja Tun Uda.

Misalnya kata beliau, dalam ulasan isu ternakan babi di Selangor dan ulasan mengenai ketuanan Melayu kononya orang Melayu sudah bangkit dan marah. Keadaan ini katanya memberi makna sentimen keangkuhan masih kukuh dalam Umno yang tidak boleh lagi diterima oleh rakyat negara ini.

"Langkah menyatakan minta maaf itu amat kita alu-alukan tetapi perkara ini harus diambil serius terutama sentimen dalam Umno iaitu menjulang keris," katanya.

Beliau berkata demikian mengulas tindakan Hishamuddin yang meminta maaf dan mengakui perbuatan menjulang keris Panca Warisan dalam Perhimpunan Agung Umno telah menjejaskan undi BN dalam pilihan raya lalu.

edyes wrote :

Saya tidak akan komen banyak tentang keris ini tetapi sangat bersetuju dengan DSAI mengenai perkara ini.

keris dianggap sebagai salah satu lambang kepada bangsa melayu, tetapi menghunus keris mencerminkan satu agenda yang agak angkuh.

Sebagai contoh, seperti di medang perang, keris itu di hunus bagi memulakan peperangan dan sekali lagi dihunus apabila mencapai kemenangan !

Oleh demikian, saya percaya bahwa keris masih akan menjadi lambang atau simbol 'kemelayuan' dengan value nya yang tersendiri bahkan buat selama-lamanya dikenang sebagai senjata ampuh bangsa melayu.

Dan, jika keris itu dihunus tak tentu hala atau tak tentu 'masa', maka akan termakanlah diri bagi mereka yang menghunus keris tersebut (seperti permohonan maaf Dato Hisham)...

No comments: