Thursday, April 3, 2008

13 April : MP Sabah & Sarawak sertai PR jika Pak Lah tak berundur

13 April: MP Sabah & Sarawak sertai PR jika Pak Lah tak berundur

Oleh yb_pmn

"Hangat.. lagi panas! semua ternanti2 peristiwa 13 April... Sebagaimana diwar-warkan oleh Pegawai Khas Menteri Besar Selangor, Yahya Sahri semalam, 13 April akan berlaku satu peristiwa besar.Sumber rapat dipercayai melaporkan, pada tarikh itu negara bakal dikuasai pembangkang (PR) apabila majoriti MP Sabah dan Sarawak sepakat menyeberangi PR apabila BodoLAH berdegil meletakkan jawatan parti.


Ini sebagai tindak balas spontan dan hanya menunggu masa 'meletus' memandangkan BodoLAH masih lagi angkuh dan berdegil melepaskan jawatannya. PM tidur Malaysia kelihatan gugup dan pucat apabila gertakkan beliau kepada MP di Malaysia Timur itu tidak diendahkan apabila mereka mengadakan pertemuan baru-baru ini. BeEnd yang hanya bergantung kepada komponen di Sabah dan Sarawak sahaja sekarang untuk berkuasa begitu cemas apabila dua Timbalan Menteri dari sana yang juga merupakan orang kuat parti bertindak menolak dan meletak jawatan dalam kabinet BodoLAH.

Susulan itu, beliau terpaksa terbang ke sana untuk memujuk MP dan adun BN lain supaya kekal dalam pakatan BeEnd. Selain itu, BodoLAH turut menjanjikan beberapa lagi jawatan penting dalam kabinet yang mungkin akan dirombak dalam masa sebulan dua ini. Tetapi memandangkan tidak mahu terpalit rasa malu, beliau tidak mampu merombak barisan kabinet yang lemah dalam tempoh terdekat.

Dalam situasi ini, kata putus yang dijangka diperolehi daripada MP dan BodoLAH adalah 13 April nanti. Barah di Sabah dan Sarawak sudah tiba di kemuncaknya, dan Ketua Menteri Sabah sendiri turut bengang dengan PM apabila kaum keluarganya sendiri diperkitak katikkan oleh BedoLAH. Malah diberitakan, Pairin Kitingan yang memang popular sebagai pembangkang sebelum ini, akan mengikut jejak langkah adiknya Jefrey Kitingan dalam barisan PKR.

Di Sarawak pula, tawaran lebih menarik daripada Anwar kepada barisan MP di sana dikhabarkan mengembirakan mereka. Walaupun begitu, semua MP yang ingin melompat ke PKR tidak ditawarkan atau dijanjikan wang ringgit sebagaimana digembar gemburkan.Tunggu dan lihat!

edyes wrote :

Susulan daripada teka-teki 13April, kini ianya kian terungkai. Namun begitu saya masih menganggap berita ini adalah satu 'rumours' yang agak radikal dan sekiranya 'ramalan' ini benar-benar berlaku, maka kita sebagai rakyat Malaysia wajar bersedia untuk menghadapi sebarang kemungkinan yang bakal berlaku !

wallahualam

No comments: