Thursday, May 14, 2009

Najib Perdana Menteri Rakyat ?

Kita kini bukan sahaja mempunyai "Pakatan Rakyat", tetapi juga "perdana menteri rakyat" apabila Datuk Seri Najib Razak juga mahu semangat perkataan "rakyat" digabungkan dengan jawatannya - melambangkan seorang pemimpin yang mesra rakyat dan memahami mereka.

"Saya sentiasa bersama-sama dengan rakyat dan akan terus bersama-sama dengan rakyat," kata perdana menteri.

Tegasnya, tidak sepatutnya wujud anggapan bahawa beliau merupakan anak golongan bangsawan.

"Kita mesti lihat kepada hala tuju negara, kita mesti faham, mesti merasai denyutan nadi rakyat, nadi negara, kuasa rakyat, kita mesti merasainya," beliau dipetik berkata ketika menyampaikan amanat pada majlis perhimpunan Hari Pekerja Sektor Awam di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC) hari ini.

Majlis itu yang bertema "1Malaysia, Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan" turut dihadiri Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan dan Presiden Cuepacs Omar Osman.

Menurut Bernama, Najib berkata sebaik sahaja beliau mengambil alih
pentadbiran negara, agenda pertama yang dilakukan ialah "turun padang" yang disifatkannya sebagai tinjauan mesra seperti di Puduraya.

"Saya melawat Puduraya kerana sebahagian besar rakyat menggunakan Puduraya, terutama nak balik kampung, cuti raya.

"Saya tengok, dan bukan sahaja tengok dengan kepala dan mata saya sendiri keadaan di situ, tetapi juga dapat menghidu udara dan bau di situ.

"Saya katakan berbeza dengan taklimat yang diberikan oleh Datuk Bandar berbanding (apabila) turun dan melihat keadaan sebenar di Puduraya.

"Banyak bezanya, macam bumi dan langit," katanya lagi.

Oleh sebab itu, tambahnya, beliau mahu turun padang dan tidak mahu sebarang formaliti seperti hamparan merah, bunga manggar dan tanpa krew tv (media).

Katanya lagi, beliau akan tetap turun padang kerana mahu meninjau sendiri bagi menyelesaikan masalah rakyat.


edyes wrote:

UMNO kini sudah dilanda zaman syndrom perasan tahap kronik apabila Perdana Menterinya sendiri mendakwa dirinya sebagai Perdana Menteri Rakyat di sebalik usaha menaikkan harga minyak RON97 sebanyak 20sen.

Sebelum ini, tindakkan Dr Zambry mendakwa dirinya adalah jelmaan lagenda Mahatma Ghandi dan Nelson Mandela menguatkan lagi hujah bahawa UMNO dan BN berada di zaman perasan. Apakah Zambry pernah disumbat dalam penjara selama belasan tahun dalam menegakkan keadilan sepertimana yang dilalui oleh Mandela? Atau pernah menahan lapar yakni tidak makan selama beberapa hari seperti yang dilakukan Ghandi? Sungguh perasan orang ini.

Kita juga telah sedia maklum bahawa UMNO itu telah lemah dan tidak lagi berupaya untuk tegak berdiri tanpa bantuan dari polis, mahkamah, spr dan pelbagai agensi lagi. Jika UMNO itu seperti seorang manusia, pastinya waktu ini sedang menggunakan alat bantuan pernafasan.

Justify FullTernyata sekali, UMNO tidak lagi releven di mata rakyat. Mungkin hanya releven di mata pengejar tender...

3 comments:

Isa said...

habis tu selama ni, dia perdana menteri apa...

haiwan kah???

HaHs said...

Bolehlah dikatakan begitu!

atau lebih tepat lagi PM Umno.

ataupun puak PM Perasuah.

Tembak dgn C4 ni kang!!!

Hehehe!!!

amalhaj said...

Sepatutnya lepas aje peralihan kuasa dari Pak Lah, Najib lantik:-
a)seorang menteri dari DAP
b) seorang menteri dari KeADILan
c) seorang menteri dari PAS

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan