Monday, July 13, 2009

Muhyiddin: Undi BN Dapat Jambatan Baru ?

Kerajaan pusat menawarkan untuk membina jambatan baru yang dianggar berharga RM7 juta hingga RM10 juta, sekiranya pengundi memilih BN dalam pilihanraya kecil DUN Manek Urai Selasa ini.

NONETawaran untuk membina jambatan baru di Manek Urai Lama itu, dibuat Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga presiden Umno petang tadi.

Bagaimanapun, katanya, ia hanya akan dibina sekiranya pengundi DUN tersebut memilih calon BN Tuan Aziz Tuan Mat.

"Kita boleh bagi (jambatan baru), insya-Allah, tetapi ada syarat. Yang itu senang saja, pangkah saja (BN). Kita nak beritahu semua, mu (kamu) nak lalu sini, mu kena pangkah BN.

"Kalau tidak, esok dia tak dapat jambatan. Nak jambatan, pangkah BN," katanya di hadapan 200 penyokong BN petang tadi.

Muhyiddin berkata demikian di majlis pemimpin bersama rakyat di sebuah sekolah di Manek Urai Lama. Selain Tuan Aziz, turut hadir ialah Timbalan Menteri Kewangan II, Datuk Dr Awang Adek dan Pengerusi Umno Kelantan, Datuk Mustapha Mohamad.

NONEManek Urai Lama merupakan sebuah kawasan dalam Manek Urai yang terletak kira-kira 30 kilometer dari pusat bandar Kuala Krai. Bersempadan dengan Manek Urai Lama, ia dihubungkan sebuah jambatan satu lorong sejauh 300 meter.

Tidak ada jalan alternatif lain bagi penduduk kawasan tersebut untuk keluar ke jalan besar yang menghubungkan bandar Kuala Krai dengan Gua Musang.

Kejutan PAS esok

Menurut penduduk kampung, jambatan sekarang dibina kerajaan pusat pada awal tahun 90-an dan mengambil masa beberapa tahun untuk disiapkan. Kosnya dipercayai hampir RM5 juta.

Mengulas lanjut rancangannya itu, Muhyiddin berjanji akan membina jambatan baru itu sejurus sahaja Tuan Aziz menang dalam pilihanraya kecil 14 Julai ini.

"Saudara jadi saksi, saya akan bangunkan jambatan itu selesai saja kita menang dalam pilihanraya pada 14 haribulan ini," katanya.

NONEPengumuman Muhyiddin mengenai jambatan baru itu dibuat selepas diwar-warkan beliau akan membuat pengumuman penting petang ini.

Dalam ucapannya itu, Muhyidin turut berjanji akan menjadikan Manek Urai sebagai model "anak emas" kerajaan pusat, dengan menjadikannnya pusat "agropolitan" bagi memajukan penghasilan hasil taninya.

Daripada lebih 12,000 pengundi di Manek Urai, sebahagian besar mereka bergantung rezeki kepada sumber pertanian, terutamanya menoreh getah.

Esok, PAS pula dijadual membuat "kejutan besar" mereka. Kedua-dua tindakan tersebut dilihat sebagai "modal terakhir" kedua-dua pihak bagi memenangkan calon masing-masing. - Malaysiakini


edyes wrote:

Macam tak percaya kata-kata ini hadir dari mulut seorang Timbalan Perdana Menteri. Adakah ini ugutan? atau percubaan untuk rasuah? atau inikah yang dikatakan cubaan 'membeli' manik urai? Apa salahnya kalau TPM kata "BN menang atau kalah, jambatan baru tetap di bina".

Muhyiddin memperlekeh pengundi di Manik Urai. Ini bukan permainan untuk menawarkan jambatan baru bagi memperoleh undi.

Ahli politik UMNO tidak boleh sewenangnya dipercaya. Kalau menang BN sekalipun, saya pasti jambatan tersebut hanya akan mula di bina sejurus sebelum PRU13 kelak. Kita kenal modus operandi BN.

Dengan berita seumpama ini, dapatlah kita klafikasikan BN sebagai sebuah kerajaan dan parti yang sangat teruk, kotor dan korup.

PAS juga akan buat kejutan hari ini. Mungkin salah seorang ADUN BN akan menyertai PAS. Namun berita ini adalah bertaraf khabar angin, sila jangan simpan harap.

3 comments:

kpasu guy said...

Inilah hasil ucapan kelahiran seorang pemimpin dari UMNO, mereka masih membuat kesilapan dengan menganggap orang kampung bodoh, sanggup mengugut dan memaksa. Tanggungjawab kerajaan adalah untuk kesejahteraan semua rakyat tidak kira kaum, agama dan fahaman politik.

Edyes said...

Inilah juga hasil SATUMALAYSIA!

Anonymous said...

ok la tu..dr dpt kandang babi atau toyota camry...

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan