Tuesday, November 11, 2008

Kerajaan Maya Blogospera

Kerajaan Maya (KeMaya)

Penubuhan Kerajaan Maya oleh para bloggers berhaluan RAKYAT adalah sesuatu yang sangat dinanti-nanti. Tahniah kepada MSK kerana menjadi pelopor dalam gerakan penubuhan sebuah ‘council’ non-partisan ini.

Buat masa ini, kita boleh mula untuk pengstrukturan peringkat negeri dan kebangsaan.

Kita akan usahakan Kerajaan Maya ini (Atau saya cadangkan Pertubuhan KeMaya) menjadi sebuah pertubuhan blogger yang sah dan diiktiraf oleh kerajaan. Boleh bertindak sebagai badan yang memantau pergerakan kerajaan yang memerintah dan menjadi pusat aduan alternatif.

Seperti yang kita sedia maklum, saluran untuk sampai kepada peringkat atasan penuh dengan BIROKRASI. Oleh demikian, kewujudan Kerajaan Maya bersama satu saluran aduan alternatif ini sangat sesuai untuk keadaan politik dwi-parti masakini.

Saya yakin pertubuhan ini bukan untuk mana-mana parti tetapi penubuhan Kerajaan Maya ini adalah terus-menerus untuk rakyat marhein. Seharusnya segala aktiviti dan isu akan menjadi TELUS kerana kapasiti blogospera yang meluas.


Berikut adalah link kepada 'founder' dan penggerak idea merakyatkan kerajaan bersama komen-komen yang penuh idea. Ia disampaikan dalam bentuk fiksyen, uniq sekali ;

Polifiksyen: Kerajaan Maya 1

Polifiksyen: Kerajaan Maya 2


16 comments:

Anonymous said...

cADANGAN YANG BAIK

SEKURANG-KURANGNYA BLOGGER AKAN MEMPUNYAI PERANAN TERSENDIRI...

acoy said...

korang ni giler kuasa..sama je mcm org yg korang kutuk

matsamankati said...

acoy,

Apa kuasa yang hendak direbut? Apa jawatan yang hendak direbut? berapa komisen yang hendak direbut?

malah yang dapat hanya tanggungjawab yang tidak dibayar. Kerja tanpa upah.

Edyes said...

Acoy,

Bila nak keluar statement tu kalau boleh fikirlah masak2 dan sediakan hujah yang konkrit untuk menguatkan statement tersebut.

Sebuah gabungan dibentuk, mesti ada yang dipertuanya, pengerusinya, timbalanya, dan AJK2nya. Mana ada persatuan atau badan-badan pertubuhan yang tiada carta organisasi.

Apabila MSK unjurkan idea ini, sudah tentu ia akan bermula dengan sebuah organisasi. Organisasi Maya pun kira organisasi juga. Dari sini kita buat pemilihan, kita pilih ahli majlis yang akan menjalankan tanggungjawab masing2. kita pilih, bukan dia terpilih. Jadi apakah isunya tentang GILA KUASA seperti statement acoy tu?

Apa yang blogger2 Perak dan seangkatan denganya nak buat? Cuba fikir baik2. Mereka ini semua begitu concern tentang halatuju kerajaan negeri mereka yang mana diperintah oleh Pakatan Rakyat bersama menifesto yang memberikan kemenangan kepada PR.

Mereka2 ini tidak mahu kemenangan yang tidak punya makna, seperti tukar kerajaan tapi isi dan perlaksanaanya SERUPA. Itu yang mereka concern.

Semua blogger Berhaluan Rakyat memandang ke arah sebuah kerajaan yang telus untuk kebajikan dan keselesaan rakyat. Tidak kiralah samada kerajaan negeri atau pusat, tidak kira samada kerajaan BN mahupun PR. Cuma kita lebih concern kepada kerajaan PR kerana menifesto yang lebih jelas merakyatkan negara.

Bagaimana kita nak memberi impak terhadap sesebuah kerajaan itu kalau kita tak bersatu? Dari sinilah timbul idea untuk penyatuan di alam maya.

Saya yakin idea ini sangat menarik dan mulia sekali. Ini kerana kapasiti blogospera yang begitu meluas dan boleh sampai ke pelusuk kampung diseluruh negara. Saya nampak mereka2 ini serius dalam melaksanakan Kerajaan Maya.

Jika penubuhan ini berhasil, tidak mustahil ia akan menjadi sebuah wadah yang 'popular' sebagai pemantau seluruh kawasan DUN dan Parlimen serta saluran maklumat dan aduan untuk semua peringkat masyarakat.

Anonymous said...

Agak-agak edyes pegang jawatan apa kat kerajaan maya tu nanti?

Menteri kewangan maya barangkali? Any idea?

Toi'Toi' said...

to anonymous:
hi bai,

ini baru nak dilaksanakan di negeri Perak dulu la...

saudara edyesdotcom kan org negeri sembilan

baca dulu post kerajaan maya blogospera tu betul2
jangan nak cari idea nak hentam org aje!!

dasar takutkan bayang2 sendiri
huhuhu

Edyes said...

Kita biarkan Kerajaan Maya ini bermula di negeri Perak.

Jika Kerajaan Maya ini berjaya, pasti akan menjadi role model kepada bloggers negeri lain dan akhirnya bergabung untuk menjadi Kerajaan Maya Pusat.

Banyak idea-idea sedang dipertimbangkan oleh rakan kita di Perak sana. Bagi anon yang rasa sentiasa betul dan tepat, boleh la menyumbang idea di blog perak express.

Ingin saya maklumkan, saya akan berusaha untuk menjadikan Kerajaan Maya ini sebuah pertubuhan online NON-PARTISAN. Matlamat kita adalah untuk membantu rakyat marhein, bukan rakyat BN, atau rakyat PR.

Anonymous said...

jawatan mufti pun sesuai untuk edyes

Anonymous said...

KERAjaan maya pun ada ng ke?hehehe

Nama pun MAYA,..mana ada base,.

Jgn lah dakwa mewakili rakyat krn tiada siapa beri mandat

Anonymous said...

msk,

tanggung jawab pun maya,..

klu xlaksana tiada sapa nak marah

Anonymous said...

kerajaan maya ni kira mcm kayangan lah ye,.

mana ada negeri atau pusat,..kira satu ajalah,..dunia tanpa sempadan

aku cadangkan korang jgn guna presiden atau ydp,..sebaliknya guna "Ayah Pin",..

cth;
Kerajaan MAYA @ Sky kindom
Ayah Pin - msk
Tim Ayah Pin - edyes
naib Ayah Pin - cik anon

heheheh,..ok x???

matsamankati said...

kalau tak faham..tok sah cakap. Kita kata kita mahu berbuat sesuatu untuk rakyat...tak ada sapa yang kata mewakili rakyat.

Sekurang-kurangnya, kami berani cakap dan buat didepan, bukan menyorok dibelakang anonymous. Itu kerajaan hantu.

Anonymous said...

tak buat keje kena spam hehe

Pendidikan said...

Salam edyesdotcom,
KAMAR ini bukan khas untuk Negeri Perak sahaja; dan keahliannya juga bukan untuk orang Perak sahaja.
Cuma ia dimulakan di Perak. Sdra juga berhak jadi ahli dan pendokong KAMAR.
Siapa yang tak tahu maksud maya sahaja kata maya tak ada tempat. Time N Space luas maknanya kan?
Sdra patut dalam kepimpinan.

Edyes said...

pendidikan,

Saya faham, KAMAR untuk semua. Even yang study or kerja kat oversea sekalipun. Perak menjadi pemula.

Kita harus menggunakan segala kelebihan yang ada dalam alam maya ini. TIADA SEMPADAN !

berkenaan kepimpinan, saya lebih senang untuk memberikan idea yang menjurus kepada perlaksanaan. Selebihnya terpulang kepada blogger yang lebih berkaliber dan mempunyai kadar komitmen yang tinggi.

Saya di KL, KAMAR bermula di perak. Dari segi logistik, mungkin dikatakan sedikit jauh. Tetapi dalam KAMAR, kita boleh umpama sentiasa berhubung, inilah yang dikatakan MAYA.

Saya akan berusaha untuk lancarkan kempen KAMAR diperingkat WPKL.

kita akan jemput semua untuk menyertai. NON-PARTISAN.

Toi'Toi' said...

pendidikan & edyesdotcom

idea yang bagus

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan