Tuesday, January 6, 2009

20 Ribu Iringi Calon Pas

Ditulis oleh JITP
TUESDAY, 06 JANUARY 2009 16:16

Kuala Terengganu,6 Jan - Hampir 20 000 penyokong-penyokong PAS dan Pakatan Rakyat mengiringi calon PAS Abdul Wahid Endut ke pusat penamaan calon hari ini. Pergerakan bermula dengan solat hajat di Pejabat PASTI negeri di Jalan Pusara. Perarakan penyokong PAS bermula dari Jalan Pusara melalui Jalan Sultan Ismail dan daripada bulatan Ladang menuju ke Stadium Negeri.

Laungan Allahuakbar, hidup rakyat, dan hancur BN bergema di hari penamaan calon tadi. Melayu, Cina dan India datang dengan semangat untuk memenangkan calon PAS kali ini. Suasana bertambah meriah apabila satu kumpulan keseniaan India memainkan muzik mereka sebagai tanda sokongan kepada calon PAS.

Pemimpin-pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat, seperti YB Dato Hasan Ali, YB Teresa Kok, YB Lim Kit Siang, YB Ronny Liu, YB Azmin Ali dan Hj Mustafa Kamil Ayub. Turut kelihatan Menteri Besar Kedah dan Menteri Besar Perak. Tuan Guru Dato Nik Abd Aziz Nik Mat hadir tetapi tidak dapat bersama-sama mengiringi calon ke pusat penamaan calon. Beliau berehat di Masjid Ladang kerana keadaan kesihatan yang tidak mengizinkan.

Pada awalnya penyokong-penyokong Pakatan Rakyat hanya dibenarkan menggunakan satu laluan Jalan Raya tetapi terus melimpah sehingga memenuhi Hospital Tengku Zaharah. Sedikit kekecohan berlaku apabila polis cuba untuk menghalau para penyokong PR daripada Hospital tersebut.

Para penyokong PAS dan Pakatan Rakyat terus menyokong dengan laungan-laungan semangat serta salawat sehingga penamaan calon selesai.

Oleh JITP

No comments:

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan