Monday, September 22, 2014

Kemelut Selangor Akan Berpanjangan Jika Lantikkan MB Tanpa Sokongan Ahli Dewan

Kenyataan Media
22 September 2014

Kemelut Selangor Akan Berpanjangan Jika Lantikkan MB Tanpa Sokongan Ahli Dewan

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menolak sebarang usaha melobi diri sendiri untuk ditabalkan sebagai Menteri Besar sepertimana dalam perkembangan mutakhir ini. Perlantikan Menteri Besar Selangor seperti yang termaktub dalam undang-undang tubuh negeri hanya mempunyai satu jalan iaitu dengan sokongan majoriti Dewan Undangan Negeri.

Melobi diri sendiri untuk suatu jawatan disifatkan melanggar ruh perjuangan reformasi yang selama ini menjadi harapan rakyat melihat tanahair ini merubah menjadi sebuah negara lebih baik. Bagaimana sosok ini berdepan dengan rakyat sekiranya dilantik sebagai Menteri Besar tidak bertauliah?

SAMM tidak mencampuri urusan siapa yang akan dinaikkan sebagai Menteri Besar Selangor asalkan ia mengikut lunas undang-undang. Namun SAMM tetap bertegas bahawa kemelut ini harus diselesaikan segera. SAMM menjangka sekiranya yang dilantik menjadi MB Selangor itu tidak mempunyai sokongan ahli dewan, maka Selangor akan terus bergolak dan rakyat bakal menjadi mangsa.

Sebagai penggerak anak muda yang cintakan tanahair, SAMM melihat keluhuran perlembagaan dan pendemokrasian negara akan punah jika perlantikan MB Selangor diluar nas undang-undang dijadikan 'precedent case'. Rukun Negara kini menjadi pertaruhan.

Edy Noor Reduan
Pengarah Propaganda SAMM

1 comment:

Ridd said...

last minit tukar nama...Shaari sungib MB baru Selangor.....Tgk sapa akan buat SELANGOR menjerit Plak