Monday, November 17, 2008

Islam dan Hak Keistimewaan Orang Melayu Tetap Dipertahankan

Sumber Malaysiakini

Ketiga-tiga parti anggota Pakatan Rakyat menerima kedudukan hak istimewa orang Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam sebagai agama persekutuan sepertimana terkandung dalam Perlembagaan Persekutuan, kata Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini.

Menurut beliau, isu berhubung perkara itu tidak perlu dirisaukan lagi kerana persefahaman mengenainya telah dibuat antara ketiga-tiga parti anggota Pakatan - PKR, DAP dan PAS.

Malah, tegas Anwar lagi, kenyataan bahawa kesemua pihak telah bersetuju mengenai perkara itu, telah dikeluarkan pada 8 September lalu.

Kenyataan tersebut atara lain menegaskan bahawa Pakatan sekali lagi mengulangi pendirian menjunjung prinsip-prinsip dasar yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Ini termasuk soal-soal dasar seperti kedudukan Islam sebagai agama persekutuan dan menjaminkan kebebasan mengamalkan agama lain, kedaulatan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan, dan mempertahan hak bahasa ibunda, kedudukan kedaulatan dan institusi Raja-raja Melayu serta kedudukan hak istimewa orang Melayu dan bumiputera, serta hak-hak semua kuam yang telah dijamin oleh Perlembagaan.

Menurut kenyataan itu lagi, berdasarkan prinsip-prinsip perlembagaan tersebut, Pakatan menolak sekeras-kerasnya pendekatan politik perkauman sempit.

Oleh itu, tegas Anwar, tidak timbul lagi sebarang salahfaham mengenai isu yang membabitkan hak istimewa orang Melayu, bahasa Melayu dan agama Islam.

Anwar menegaskan demikian dalam ucapannya di majlis perjumpaan khas dengan guru KAFA di Selangor di Shah Alam hari ini. Hadir sama ialah Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim.

edyes wrote:

Harap ini bukan retorik. Kedudukan melayu dan Islam semakin membimbangkan. Kempen memartabatkan Islam itu harus didokongi dengan penuh keikhlasan dan dipenuhi bersama perlaksanaan yang praktikal, begitu juga dengan kempen memperkasakan bangsa melayu.

Ayuh, bersama Pakatan Rakyat kita realisasikan sebuah negara yang lebih hebat, lebih berkebajikan, sebuah Negara Rakyat. Keagungan Islam itu terbela dan kedudukan bumiputra dijamin tanpa menjejaskan hak-hak kaum bukan melayu. Keunikan ini harus dipraktik supaya negara terus maju tanpa politik perkauman sempit.

Hidup Pakatan Rakyat !


No comments: