Friday, June 21, 2013

Minta Bantuan Askar Bukti Polis Panik

Kenyataan Terbuka

21 Jun 2013

Minta Bantuan Tentera Bukti Polis Panik

Cadangan pihak polis untuk meminta bantuan tentera bagi menghadapi kemaraan rakyat pada himpunan kemuncak Black505 cuba dilihat sebagai satu ugutan serius. Namun SAMM berpandangan sebaliknya setelah menghalusi polemik terbaru caturan regim pemerintah. 


Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) percaya cadangan dari Pengarah Jabatan Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Datuk Seri Salleh Mat Rasid bukan sahaja satu usaha untuk menakutkan rakyat, tetapi juga kerana kedudukan pihak polis hari ini yang tidak lagi mendapat kepercayaan dan kepedulian daripada rakyat. 

Satu demi satu arahan polis dilanggar oleh rakyat kerana rakyat percaya arahan polis ini dilontarkan oleh mereka yang mendirikan sebuah kerajaan hasil dari penipuan pilihanraya. Buktinya, di Kelana Jaya ratusan ribu hadir walaupun diancam oleh pihak polis. Situasi sama juga berlaku di hampir seluruh negara apabila bermacam arahan polis untuk mengagalkan himpunan Black505 dilanggar oleh rakyat.

Juga, satu demi satu tindakan pihak polis dalam mengekang kebangkitan rakyat membuktikan pihak polis lebih mengutamakan 'kedudukkan' kerajaan 46% Barisan Nasional berbanding keselamatan dan aspirasi rakyat. Bermula dengan penangkapan beberapa pimpinan parti dan aktivis ketika menjelang perhimpunan aman #SuaraRakyat505 di Amcorp Mall 25 Mei lalu, kemudian sekali lagi pihak polis hilang pertimbangan apabila menangkap anak muda yang melakukan aksi spontan 'flashmob' di depan Sogo baru-baru ini. 

Dalam perkembangan sama, pihak polis juga muncul dengan begitu ramai anggota mengepung lokasi flashmob seluruh negara memperlihatkan betapa paniknya regim terhadap gerakan mobilisasi ke arah 22 Jun. Harus diingat, peserta flashmob tidak melakukan apa-apa kesalahan, hanya 'mencuri' perhatian dengan aksi spontan dan ia bukan satu jenayah.

Malah jumlah kematian dalam lokap yang tinggi dengan tiada penyelesaian yang konklusif juga telah memberi impak besar mencalarkan reputasi polis. Maka apabila semua permasalahan yang melibatkan institusi polis ini dicampur, rakyat hilang rasa hormat.

Di atas kelemahan ketara ini, maka timbullah idea mengarut untuk memanggil askar datang membantu. Idea menggunakan tentera ini mengimbau kembali peristiwa berdarah Lahad Datu beberapa bulan lalu. Maka jelaslah rakyat negara sendiri yang berhimpun menuntut demokrasi dikerah berdepan dengan askar sedangkan pengganas Suluk diberi layanan istimewa. Hanya selepas 3 minggu perkampungan di Lahad Datu 'ditawan' barulah askar diberi ruang untuk masuk campur. Ini hanya berlaku di Malaysia, rakyatnya yang ditipu terus ditindas penuh kezaliman.

SAMM yakin institusi ketenteraan negara punya kredibiliti yang cukup untuk tidak dicemari oleh arahan-arahan berkepentingan tertentu, berbeza dengan institusi polis. 

SAMM juga yakin walau apa pun terjadi, walau apa jua halangan, jutaan rakyat berani akan menuju ke Padang Merbuk Jalan Parlimen pada tanggal 22 Jun bagi merebut kembali demokrasi yang digelapkan dan seraya itu mengembalikan kemenangan rakyat yang dirampas. Semua sedia hadir dan tidak pulang sehingga dalang penipuan PRU13 iaitu SPR tidak meletak jawatan.

Ingat kita takut? jangan mengarut, kita tunjukkan RAKYAT KEDEPAN!

EDY NOOR REDUAN
Pengarah Propaganda 
Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM)

2 comments:

Anonymous said...

KEPADA PASUKAN POLIS DAN ASKAR TIDAK PERLU BERGABUNG.DATANG BERAMAI RAMAI.MARI BERSAMA SAMA KAMI TUNJUKAN SIFAT SEBAGAI PROFESSIONALPOLIS DAN JUGA TENTERA ADALAH RAKYAT MALAYSIA.POLIS DAN TENTERA JUGA MEMPUNYAI HAK DALAM TUTTUTAN INI.INI PERHIMPUNAN AMAN SEKIRANYA TIDAK ADA PROVOKASI DARI PIHAK TERTENTU.SEMUA DEMOSTRATOR BUKAN NYA DATANG UNTUK BERLAWAN ,BERTUMBUK,MENCURI.MEMBUNUH MACAM ALTANTUYA,MENGAMBIL RASUAH DUIT KAPAL SELAM,JUAL ENGIN KAPAL TERBANG ASKAT,TIDAK MENAIKAN HARGA BARANG,TIDAK MENGAMBIL BALAK,TIDAK ADA PROJEK MEGA UNTUK DILAKSANA, TIDAK BUKA LKILANG ARAK SQ.MAQUEL, TIDAK JUAL BELI LEMBU BERJUTA JUTA RINGGIT,TIDAK JUAL IC PADA KIRAM SEMUA TIADA YANG MENYALAHI UNDANG UNDANG SEBAGAI WARGA NEGARA MALAYSIA.JADI DATANG LAH POLIS BERAMAI RAMAI.PAKAIAN POLIS DAH CANTIK BIRU GELAP MACAM HITAM JUGA.UNTUK ASKAR PAKAI LAH CELORENG TU KEMUDIAN SALUT MUKA HITAM BUAT MACAM OPERASI BETUL BETUL UNTUK BERSAMA RAKYAT HIMPUNAN AMAN

Anonymous said...

Anon 10.55, polis dan askar bersama2 rakyat ke himpunan aman?? Hehehe kena tunggu diorang dah pencen baru laa tergedik2 nak bersama rakyat :)