Thursday, November 26, 2009

Wednesday, November 25, 2009

Entry Copy & Paste : Hasan Ali MB Selangor?


Ini entry aku copy and paste sebijik2 dari blog sahabat aku Perisik Rakyat @ TPX .

Terpulang kepada pengunjung nak baca kat blog edyes atau blog TP. Nilailah berita ini dengan bijaksana ;

Cerita Sebenar Mengapa Hasan Ali Lawan SELCAT !

Nota Editor: Ini adalah surat dari seorang yang menggelarkan dirinya “Veteran PAS dalam JKR”. Beliau tampak marah dengan saya kerana tidak melaporkan sebab sebenar Dato Hasan menentang SELCAT. Sebagai jawapan kepada kemarahan beliau, izinkan saya membaca sebuah pantun:
Buah Cempedak Di Luar Pagar,
Ambil Galah Tolong Jolokkan
Saya Budak Baru Belajar
Kalau Salah Tolong Tunjukkan

(Bermula) Aku dok perati semua tulisan kao pasal SELCAT dan Hasan Ali. Dan aku dok tunggu kao sebut sebab paling utama Hasan Ali pertahan DO2 dan ADO2 ni, tapi tak keluar2. Jadi, ni aku nak bagitau kao sebab apa yang Hasan Ali takut sangat DO2 ni kena belasah dalam SELCAT.

Aku ni dah masuk PAS sejak zaman Asri lagi dan aku dah lama sangat dalam PAS ni walaupun aku kerja JKR. Kalau kao rasa kao masuk PAS zaman Yusuf Rawa tu hebat, aku rasa aku lagi hebat. Sebab tu aku rasa pandangan aku lagi mendalam dari pandangan kau. Jadi, aku mintak kau terbitkan surat aku ni. Biar semua orang tau.

Hasan Ali kena tunjuk kat DO2 dan ADO2 ni yang dia bukan di sebelah SELCAT tapi disebelah mereka. Sebabnya para DO2 dan ADO2 ni penting untuk perancangan Hasan Ali dan geng2 yang sekutu dengannya. Geng apa tu? Geng Perpaduang la, geng apa lagi.
Aku dah dengar Geng Perpaduang ni bekerja sama dengan Task Force 2010 untuk tengok PAS dan UMNO duduk dalam satu Barisan pada tahun 2010 nanti.

Jadi, Hasan Ali diberi tugas untuk menjinakkan para YDP2 dan pimpinan2 Negeri Selangor supaya Negeri Selangor ni solid belakang dia.
Cara terbaik adalah menggunakan khidmat DO2 dan ADO2 ini untuk memberi projek dan kontrak pada YDP2 dan pimpinan2 di peringkat akar umbi. Aku duduk dalam JKR aku tau la.

Sebab tu kau tengok masa mesyuarat Perhubungan Negeri, majoriti YDP2 ni dah jadi macam lembu kenyang. Senyap je. Tunduk je. Apa si Hasan Ali tu nak kelentong semua diorang telan macam telan racun lalang. Semua tak berani lawan, semua tak berani nak bantah sebab semua dah kena beli. Semua dah kena jinak.

Kau tengok Pemuda Selangor pun sama. Baru pegang jawatan dalam Pemuda Negeri, dah tukar kereta dari WAJA ke Mercedes. Mana dia dapat duit?

Pemuda Selangor ni semua dah kena beli jugak. Semua dah jadi macam lembu kena tarik hidung. Apa Hasan Ali nak semua diorang turut. Masa Khalid kena serang isu kepala Lembu, Pemuda PAS Selangor ni macam tak wujud. Tak dengar satu benda pun dari Pemuda PAS Selangor. Al maklumlah, dah jadi lembu kenyang. Duduk je la tunggu kena sembelih.
Jadi, bila Teng serang DO2 ni, diorang dah nak mogok. Tak nak dah bagi projek kat YDP2 PAS kat Selangor . Tu yang Hasan Ali melenting tu. Kalau projek stop, habislah dia. Semua YDP2 ni nanti berani lah balik memberontak lawan dia. Dah lah dia ni sejak awal memang tak popular.

(Nota Editor: Patutlah Hasan Ali berbangga sangat. Dalam recording dengan blogger UMNO, dia kata lebih 60% PAS Selangor memberi sokongan padu pada dia).

Bagi aku, 70% YDP dan AJK2 PAS Kawasan kat Selangor ni mesti ditukar dan ditukar sekarang. Semua dah kena bagi makan nasi kangkang Hasan Ali. Semua dah jadi Lembu Kenyang tunggu nak kena sembelih. Kalau tak mula bersih diorang ni, alamat dalam 2-3 tahun PAS akan jadi sebijik macam UMNO.

Aku paham sangat la sebab apa si Mustafa Ali tu sokong sangat Hasan Ali. Pertahan macam tak mau. Sebab kalau Hasan Ali kena tendang dari PJ, segala perancangan Task Force 2010 ni akan gagal. Macamana nak jinak orang-orang yang diperlukan untuk menyokong usaha diorang nak bawak PAS tubuh kerajaan dengan UMNO?

Aku bagi warning pada semua YDP2 PAS dalam Selangor ni. Kalau korang tak mula bangkit dan bertindak cara yang korang diamanahkan bertindak, aku akan stat serah dokumen pada Tulang Besi dan dedah siapa YDP2 yang kuat makan projek.

Cuba tengok lah masa Mesyuarat Perhubungan Khas SELCAT tu. YDP mana yang kuat berkokok sokong Hasan Ali, tu adalah antara calon-calon jelas YDP yang telah menjadi Lembu Kenyang.

Hasan Ali ni memalukan PAS. Kata jadi Exco Kemudahan Awam, tapi buat kerja macam taik. Mesyuarat dengan dia macam duduk dalam karaoke. Buang masa. Dia ni kerja dia melalut je, bukan tahu ape bende pun. Harap nama je sedap, tapi buat kerja hampeh. Baik lagi Fatah Iskandar dulu. Bila mesyuarat dengan Fatah dulu, banyak masaalah selesai. Bila mesyuarat dengan Hasan Ali, bukan nak selesai masaalah tapi masaalah lagi bertambah-tambah.

Tu lah setakat ni. Tulang Besi, kau ni kira baru lagi dalam PAS banding aku. Kau terima lah nasihat aku ni. Kau kena belajar banyak lagi pasal seni politik ni. Dalam politik, lagi banyak yang tersirat dari yang tersurat.

Veteran PAS dalam JKR

(NOTA EDITOR: Terpulang pada Saudara/ri pembaca untuk membuat penilaian sendiri tapi dibawah ini dibawa satu komen dari pembaca Malaysiawaves:

"Anonymous said...

TB,
Perancangan Task Force 2010 diSelangor sebagai mana dilaporkan tu memang nampak sehingga begitu ramai YDP-YDP Kawasan diSelangor dan ketua-ketua dewan menjadi "bisu dan kaku" kerana diumpan dengan "projek-projek".Maklumlah,selama ini tak pernah merasa projek,tiba-tiba "bulan jatuh keriba".Maka itulah sebabnya tak begitu ramai yang "berani"menentang Hassan Ali.Mereka ini tidak sadar siapa dibelakang Hassan Ali.Hanya beberapa orang saja diSelangor yang punya keberanian dan mereka telah pun dihukum oleh Hassan Ali.Yang menentang Hassan Ali tidak mendapat sokongan dari pihak-pihak yang sudah "kenyang" ni.Setakad ini,munkin Task Force 2010 telah kecewa diKelantan tapi mereka berjaya diSelangor.

Bercakap tentang Task Force 2010 ini,terdapat 5-6 orang diperingkat PAS Pusat yang telah "termakan budi" agensi ini.Kita boleh melihat cara mereka "termakan budi" dengan gaya-hidup mereka - mewah,kereta besar,rumah macam istana,selalu keluar negeri dan senang menghulurkan dana jika untuk projek mereka.Ana tak mau menamakan mereka - carilah sendiri.
November 24, 2009 10:32 PM "



EDYES WROTE: 

MAKIN BENCI PULAK AKU DENGAN HASAN ALI DAN MUSTAPHA ALI ! DAN PRESIDEN JUGA... SEMUA NAK JAWATAN MENTERI DALAM BN !!!

Monday, November 23, 2009

185 Kes Positif Taun di Terengganu !



Setakat ini dua negeri iaitu Terengganu dan Sabah mencatatkan kes penyakit taun dengan masing-masing melaporkan 185 dan 18 kes positif taun semalam, kata Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Rosnah Abdul Rashid Shirlin.

"Keadaan kolera (penyakit taun) terkawal di Sabah, (jadi) orang ramai tidak harus panik, tapi seperti biasa nasihat kita orang ramai (hendaklah) menjaga kesihatan dan kebersihan diri, dan berhati-hati semasa menangani pemakanan seharian," katanya kepada pemberita selepas melancarkan persidangan antarabangsa kedua mengenai Perubatan Desa 2009 di Kota Kinabalu hari ini.

Semalam, Menteri di Jabatan Ketua Menteri Datuk Nasir Tun Sakaran dipetik sebagai berkata 18 orang disahkan menghidap taun di Semporna dan menerima rawatan di hospital.

Pasar ikan Semporna yang dipercayai punca jangkitan kuman taun ditutup sebagai langkah pencegahan.

Rosnah mengesahkan laporan itu dan menyatakan 17 kes adalah di Semporna dan satu kes dari Pulau Gaya, dekat Kota Kinabalu.

Beliau menjelaskan bahawa jangkitan penyakit taun di Terengganu adalah berbeza dengan Sabah kerana jenis kuman taun di negeri pantai timur Semenanjung itu berlainan dan tidak bertindak balas dengan antibiotik yang biasa digunakan untuk merawat penyakit taun.

"Di Sabah, jenis kuman adalah yang biasa. Setakat ini pesakit-pesakit bertindak balas dengan antibiotik diberikan," katanya.Mkini


edyes wrote:

Kuman penyakit taun di Terengganu agak luar biasa. Sila rujuk entri ini.

PRK DUN Kota Seputih Dalam Masa 60 Hari !




KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi di sini hari ini menolak permohonan penangguhan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) terhadap keputusan mahkamah 16 November lalu yang mengisytiharkan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kota Siputeh kosong.

Oleh itu, pilihan raya kecil kawasan itu perlu diadakan dalam masa 60 hari selepas writ pilihan raya dikeluarkan selewat-lewatnya, Rabu ini.


edyes wrote:

Ayuh Pakatan Rakyat, mari kita rampas kerusi BN pada pilihanraya kali ini.

Lagu apakah yang akan dimainkan oleh Najib kali ini? Sewaktu di PRK Bagan Pinang, Najib mengishtiharkan rumah pangsa PPR dijual kepada penghuninya. Namun sebenarnya ia adalah satu taktik penipu 1Malaysia dengan tujuan utamanya ialah untuk menaikkan bayaran sewa bulanan ditambah pula dengan kos penyelenggaraan RM60!!

Mereka2 yang tak mampu buat pinjaman, harus terus menyewa dengan tambahan kos penyelenggaraan serta kemungkinan harga sewaan akan dinaikkan kerana RM124 tidak relevan dalam bandaraya Kuala Lumpur.

Bayangkan, mereka ada yang dah duduki rumah PPR tersebut selama berpuluh tahun, dan kini harus membayar semula bulanan hingga demi menghabiskan pinjaman RM35ribu? sewaan sebelum ini selama berpuluh tahun tidak relevan juga untuk diambil kira?

Aduhai, 1Malaysia diperbodohkan. Mau percaya lagi ka???

1Malaysia Rakyat Didahulukan - Slogan ini sedang memakan tuannya sendiri...

Akhirnya Menantu Nik Aziz Letak Jawatan !


Menantu tokoh PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang dilanda kontroversi sejak dua minggu lepas meletakkan jawatannya sebagai ketua pegawai eksekutif Perbadanan Menteri Besar Kelantan (PMBK).

Abdul Ariffahmi Abd Rahman, yang disiasat oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), menjadi fokus kontroversi apabila memecat Syed Azidi Syed Abdul Aziz, seorang pegawai kanan exco kerajaan negeri Datuk Husam Musa.

Beliau, exco Pemuda PAS Kelantan, mengumumkan perkara tersebut dalam sidang media hari ini.

Surat rasmi peletakkan jawatan tersebut bagaimanapun belum diserahkan, katanya ringkas kepada Malaysiakini.

Ketika dihubungi sebentar tadi, beliau juga enggan mengulangi kenyataannya dalam sidang akhbar tersebut.

Sementara itu, menurut media rasmi PAS, Nik Abdul Aziz yang juga menteri besar ingin "menasihati menantunya agar melepaskan jawatan tersebut.

Persetujuan itu dilaporkan diumumkan Nik Abdul Aziz pada satu sidang media selepas pertemuan dengan pemimpin kanan PAS di kediaman rasmi menteri besar 10 pagi tadi.

Pertemuan tersebut disertai Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Mursyidul Am PAS Datuk Haron Din, Naib Presidennya Salahuddin Ayub dan Bendahari Agung Dr Hatta Ramli, laor Harakahdaily.net.

"Mereka telah mengemukakan cadangan kepada Nik Abdul Aziz agar menasihatkan Ariffahmi melepaskan jawatan," laporan akhbar web itu dipetik. Mkini


edyes wrote:


Baguslah. Ambiklah iktibar mana yang patut. Ini satu tindakkan yang sangat bertepatan.


Kalau lah TGHA berpendirian seperti anak muda Ariffahmi...


Ayuh Meriahkan Portal Berita Tranungkite Online !


Saya menyeru kepada rakan-rakan pengunjung agar kembali memeriahkan portal berita yang selama ini pernah menjadi sumber berita utama pra-PRU12 suatu masa dahulu.

Kini Tranungkite Online (TKO) telah memasuki versi yang ke-10. Saya juga menyeru kepada semua bloggers agar berlegar di TKO dan memaparkan segala jenis berita hasil nukilan masing-masing di TKO. Di sini kita boleh berdebat secara terbuka, tiada tuan blog. Cuma yang ada hanyalah tuan rumah TKO.

Setiap artikel yang dipacak di TKO boleh dikomentar oleh semua orang tanpa prejudis. Walaupun berita yang masuk sedikit lewat, namun ianya dikumpul menjadi arkib yang mudah dijadikan rujukan.

Ayuh ke TKO

Husam Permata Keseimbangan PAS ! Manakan kita Mensiakan Husam ?

 Husam Musa adalah permata PAS, permata liberal PAS dan simbol kekuatan profesional PAS. Janganlah kita mensia-siakan seorang pemimpin yang bakal membawa kejayaan terhadap agama, bangsa, parti dan tanahair. Husam Musa adalah antara orang yang bertanggungjawab membuka lembaran baru persepsi umum terhadap PAS. Husam juga pembawa kestabilan dan keseimbangan dalam PAS. Jangan persiakan Husam Musa.

Hidup Datuk Husam !



 Husam: Saya tak akan tinggalkan PAS

Exco Kerajaan Negeri Kelantan, Datuk Husam Musa turut menafikan yang beliau telah meletakkan jawatan dalam kerajaan dan PAS, sambil menyifatkan agenda menamatkan kerjaya politiknya oleh pihak luar “belum berakhir”.

Justeru, Husam menegaskan, beliau sama sekali tidak akan meninggalkan PAS di pertengahan jalan dan “sebagai murid dan ‘budak’ Tok Guru tidak akan mengangkat bendera putih” semata-mata kerana agenda Utusan.

Penafian serupa juga dibuat oleh Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Mursyidul Am PAS itu juga menolak dakwaan perkembangan terbaru itu sebagai berlaku episod terbaru perpecahan dan kekusutan dalam parti itu.

Kelmarin, Husam memberitahu The Malaysian Insider bahawa wujud konspirasi untuk menjatuhkan beliau dari kerajaan negeri.

“Mingguan Malaysia sekali lagi ‘memandang tinggi’ pada saya dengan berita provokatif muka depan.
“Beratus SMS, kegelisahan begitu ramai orang dan deringan telefon sejak awal pagi adalah bukti ‘berita’ yang sengaja dimasak sebegitu rupa telah mencetuskan kesan negatif yang bukan sedikit,” kata Husam yang juga Timbalan Pesuruhjaya II PAS Kelantan dalam blognya hari ini.

Husam juga menambah, beliau lega dengan penjelasan Nik Aziz yang menafikan laporan media hari ini.
“Saya amat terharu dengan penjelasan segera bos, guru, rakan dan bapa saya — Tok Guru Nik Aziz,” ujar Husam.

Dalam tulisannya, Husam juga menjelaskan bahawa beliau kini mengalami sakit belakang dan doktor menasihatkannya agar kurangkan aktiviti. “Saya sakit belakang. Jumpa doktor dan doktor minta saya dapatkan rawatan, rehatkan tulang belakang saya dan kurangkan aktiviti.

“Bila saya nak masuk wad untuk rawatan itu saya boleh tentukan sendiri ikut kelapangan saya, tetapi jangan kurang dari lima hari penuh. Jangan lambat, kata doktor. “Saya maklumkan pada bos saya (Nik Aziz). Lima hari sebelum raya haji amat sesuai. Tetapi program saya kena tangguh dan mana mesyuarat yang saya ditugaskan wakili Tok Guru kena tukar kepada rakan yang lain,” katanya.

Husam mengakui telah mengadakan pertemuan Nik Aziz pada Khamis lalu, yang meminta agar beliau tidak menangguhkan rawatan.“Saya bercadang masuk hospital hari Isnin. Keluar petang Khamis. Apa kena-mengena sakit belakang saya dengan letak jawatan?“Letak semua pulak tu?” soal beliau.

Bagi memperkukuhkan hujahnya, Husam yang tewas dalam pemilihan jawatan Timbalan Presiden PAS pada Jun lalu menjelaskan: “Mana perjuangan saya? Mana parti dan kerajaan yang saya membantu menjayakannya sekian lama?”

“Di hujung jalan kami akan berpisah? Membuka ruang pada lawan menerobos masuk dalam detik yang kritikal ini?” tambah Husam dalam tulisannya.themalaysianinsider

Blog Pro-PR Jauh Mendahului Blog Pro-BN




 
Highlight Merah adalah pro-BN


Analisis oleh Mat Saman Kati menunjukkan blog-blog pendokong PR lebih popular berbanding blog pencacai BN. Walaubagaimanapun, skop data yang diperolehi hanya merangkumi pembaca berbahasa Melayu. Apabila data menunjukkan blog PR lebih didekati oleh pengunjung alam maya, ia pasti memberi kelebihan dari segi sokongan, dan tak kurang juga kritikan yang membina.

Ini satu perkembangan yang sihat terhadap trend pengunjung di kala media arus perdana tidak lagi memainkan peranan bagi menyampaikan berita-berita yang tulus dan telus. Memilih untuk berlegar di blog pro-PR mencerminkan betapa pengunjung 'concern' terhadap perjuangan membebaskan negara ini dari cengkaman cukong-cukong penjahanam negara.

Berikut adalah data penting yang dipetik dari blog PerakExpress ;

Dari senarai 50 blog teratas, terdapat 15 blogger pro-Umno berbanding dengan 35 blog pro-PR. Dari senarai keseluruhan 100 blog teratas, blogger pro-Umno mewakili 28 % berbanding blogger pro-PR sebanyak 72%.

Tahniah kepada team PerakExpress

Friday, November 20, 2009

Blog edyesdotcom Sokong PAS Reform



Sepertimana edyes mendesak diadakan EGM dalam PAS, begitu jugalah edyes menyokong PAS Reform !


Di kesempatan ini juga, edyes ingin memaklumkan ceramah isu semasa oleh DSAI di Setapak. Berikut adalah detail ceramah perdana oleh DSAI dan rakan-rakan ;

PKR Cabang Setiawangsa akan menganjurkan satu ceramah umum berkaitan isu-isu semasa seperti butir-butir berikut:
        
          TARIKH: 24 November 2009 (Hari Selasa)
          MASA:     9.00 malam
          TEMPAT: Kawasan letak kereta, Megan Setapak, KL
                           (berhampiran Taman Seri Rampai)
          PENCERAMAH: Dato' Seri Anwar Ibrahim, YB Saifudin,
                                       Dato' Seri Chua Jui Meng dan YB Zuraidah

Untuk keterangan lanjut sila hubungi Saudara Tharnee (SU Cabang Setiawangsa) 019-3948902

sekian 

Penyakit Taun Kolera Melanda Monsoon Cup !!


Kes kolera, juga dikenali sebagai penyakit taun yang mula dilapor di Kuala Terengganu 11 Nov lepas, sehingga kini merekod 174 kes dengan satu kematian.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata sejumlah 116 kes dikesan dari 451 kes cirit-birit yang mendapatkan rawatan di hospital, manakala 58 kes lagi dikesan dari 1,074 kontak terdekat kes kolera yang dilapor.

Satu kes kolera kini dirawat di unit rawatan rapi (ICU), katanya kepada pemberita selepas mesyuarat ke-8 Majlis Keselamatan Makanan dan Pemakanan Kebangsaan di Putrajaya hari ini.

Liow berkata penyakit itu berjangkit melalui makanan atau minuman yang tercemar dengan kuman kolera kerana pengendalian makanan atau minuman yang tidak bersih.


edyes wrote:

Inilah dia musibah, biar semua yang hadir pada monsoon cup kali nie tercirit birit.

Jika di Kota Bharu, 5 peratus hasil petrolium bumi Kelantan diiktiraf sebagai wang ehsan. Wang ini akan diagihkan kepada semua rakyat Kelantan dan akhirnya sorang akan terima 2-3ratus setiap satu kepala.

Lebih sedikit jika dibandingkan dengan apa yang rakyat Terengganu dapat ketika PAS memerintah Terengganu suatu masa dulu. Ini kerana populasi rakyat kelantan jauh lebih tinggi dari Terengganu manakala hasil sedutan minyak (baca : rompakkan) di Terengganu pula jauh lebih banyak dari hasil negeri Kelantan.

Maka rakyat Kelantan dapatlah sorang 2 ratus, boleh la dihabiskan dalam masa seminggu. Namun minyak yang disedut sepanjang tahun memberi kekayaan kepada kerajaan Pusat dan juga pelobi minyak tanahair.

Berbalik kepada negeri Terengganu, takrifnya apabila sesebuah negeri yang mempunyai hasil minyak itu diperintah oleh kerajaan BN, maka hasil 5 peratus ditakrifkan sebagai royalti. Wang royalti ini disalurkan terus kepada kerajaan negeri dan tidak kurang juga yang disalurkan terus kepada penganjuran monsoon cup.

Saya nak bagitahu, betulkah kita yang menganjurkan monsoon cup? atau kita hanya meminjamkan pantai dan laut kita kepada orang asing bagi menjayakan monsoon cup ini?

Bila lihat kepada penganjuran F1 dan MotoGP, saya tahu yang anda juga semua tahu, bahawa kita tidak menganjurkan apa-apa. Kita menyerahkan segala-galanya kepada penganjur sebenar F1. Kita hanya menyediakan litar dan penonton sahaja. Itukah yang kita nak banggakan? oh ya, kita juga menyediakan marshall baju oren yang duduk kat tepi litar tu.

Setelah semua pasukan sampai ke kawasan litar, setelah set-set penganjuran yang diimport keseluruhanya sampai ke litar F1 Sepang, maka semua peranan terpenting dalam penganjuran diserahkan kepada mereka. Saya merasakan ini jugalah yang berlaku dalam penganjuran Monsoon Cup.

Saya percaya monsoon cup kali ini bakal memperolehi sambutan yang amat menggalakkan dengan kehadiran penyakit Taun Kolera di Kuala Terengganu. Biar semua mat saleh tu tercirit di pantai dan di pelantar perlumbaan.

Di sebalik penyakit taun di Kuala Terengganu ini, minta-mintalah rakyat semua terdetik untuk sejenak berfikir, perlukah monsoon cup ini dilangsungkan? Apakah berbaloi pulangan tukaran wang asing oleh pelancung sedangkan negeri Terengganu tetap nombor dua dari belakang? Berapa tahun monsoon cup dijalankan, apakah hasilnya pada rakyat negeri terengganu berbanding hasilkan kepada orang-orang elite yang menganjur?

Fikir-fikirkanlah.

Wednesday, November 18, 2009

DAP Menghalalkan Judi ?



Saya berasa amat terkejut ketika berada di Perangin Mall Penang. Kedudukkan pusat membeli belah yang terletak betul-betul bersebelahan dengan KOMTAR ini tidak menghalang daripada dipenuhi kedai-kedai mesin judi.


Sedangkan di KOMTAR terdapat banyak pejabat kerajaan negeri mahupun persekutuan, Perangin Mall pula diperhias dengan kedai mesin judi termasuklah mesin yang terkenal iaitu mesin kuda. Di satu sudut yang begitu terbuka iaitu di pusat permainan kanak-kanak cosmic di tingkat 5, kita juga akan dapati pelbagai jenis mesin judi dan perjudian ala Ibrahim Pendek membaling dadu, "Mari kita tengok siapa yang kena...". Bezanya cuma balingan buah dadu diganti dengan balingan buah dart.


Token ditaruh atas bentuk-bentuk seperti segitiga, petak dan bulat untuk menghasilkan 8 kali ganda hadiah manakala taruhan atas warna pula akan memberikan 2 kali ganda pulangan. Setelah bertaruh, loceng dibunyi dan seterusnya buah dart dilontar. Apabila terpacak sahaja buah dart pada papan sasaran, sebuah kamera akan fokus kepada dart tersebut untuk menentukan 'siapa yang kena'. Saya lihat tauke jugak yang kena.


Jalan-jalan cari makan saya di Perangin Mall terhenti lama di satu kedai yang begitu mewah menjual DVD cetak rompak. Berpuluh-puluh rak yang menayangkan satu persatu tajuk movie dvd 9. Jika di KL, ia hanya terdapat di pasar malam dan anda harus membelek satu persatu berbanding di sini, anda boleh melihat semuanya sekaligus.


Apakah kerajaan DAP memberi laluan kepada para samseng kongsi gelap untuk bermaharajalela di Pulau Pinang? Saya memang tak puas hati dengan apa yang saya nampak di sini walaupun banyak juga DVD yang saya beli, kerana Perangin Mall berada di tengah-tengah Georgetown dan bersebelahan pula dengan bangunan pejabat kerajaan KOMTAR.


Jika perkara judi dan DVD ini bermula sejak zaman pemerintahan UMNO sekalipun, adalah menjadi tugas DAP untuk menghapuskan pusat2 perjudian mini seperti yang saya sebutkan di atas. Kita undi Pakatan Rakyat, termasuklah undi pada DAP untuk melihat perubahan! Oleh demikian, saya menyeru kepada Pakatan Rakyat supaya lebih peka terhadap pelbagai isu yang ditimbulkan oleh media perdana mahupun oleh blogger sendiri.


Pakatan Rakyat harus buktikan mereka membawa perubahan ATAU bersedialah untuk menghadapi kemungkinan perubahan undi pada PRU13 kelak.


edyes melaporan dari P.Pinang. Petang nie saya balik KL.

Tuesday, November 17, 2009

Blog Edyes Menyokong Sepenuhnya EGM dalam PAS


Cerita selanjutnya di sini
Sejak dari cadangan TGNA, sebagai seorang penyokong Pakatan Rakyat, saya sokong diadakan EGM.

Pilihanraya Kecil DUN Kota Seputeh = TEST MARKET !




Pilihan raya baru akan diadakan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kawasan Kota Siputeh di Kedah selepas kerusi berkenaan diisytihar kosong oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini. Hakim Datuk Alizatul Khair Osman Khairuddin memutuskan bahawa kerusi itu kosong selepas penyandangnya Datuk Abu Hassan Sarif tidak menghadiri dua persidangan DUN tahun ini.

Berikutan keputusan Mahkamah Tinggi itu, Abu Hassan akan dihalang daripada menghadiri persidangan DUN esok.Dalam keputusannya, Hakim Alizatul menegaskan bahawa Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) bertindak secara tidak wajar dan keputusan suruhanjaya itu bahawa Abu Hassan masih merupakan wakil rakyat bagi Kota Siputeh dan kerusi DUN itu tidak kosong, perlu dibatalkan.

"Meskipun saya bersetuju bahawa SPR mempunyai kuasa untuk menentukan kekosongan berlaku secara kebetulan, namun saya tidak berpendapat SPR dapat mengatasi kuasa Speaker mengikut Perkara 51 Undang-undang Tubuh Negeri Kedah," katanya ketika menyampaikan keputusannya pada jam 5.30 petang.

bla bla bla

bla bla bla

bla bla bla

Mahkamah turut menetapkan Jumaat ini untuk mendengar permohonan SPR bagi penangguhan perintah pilihan raya kecil.


edyes wrote:

Terdapat beberapa blogger yang menganggap pilihanraya tidak akan berlaku di DUN Kota Seputeh kerana SPR bakal mengemukan rayuan pada hari Jumaat ini. Sebagai sayap UMNO, SPR akan memohon bagi penangguhan perintah pilihan raya kecil.

Namun kali ini saya menjangkakan Mr. Playsafe akan memberikan laluan supaya pilihanraya bakal berlaku seraya menjadi medan untuk test market kempen menipu 1Malaysia nya sebelum menjurus kepada pilihanraya yang lebih besar untuk membeli mandat yang lebih kongkrit. DUN Kota Seputih paling sesuai memandangkan perbezaan majoriti yang tidak begitu ketara lantas majoriti undi menjadi taruhan terpenting.

Buat masa ini, kempen 1Malaysia Rakyat didahulukan seumpama memakan tuan kerana setiap rakyat kian terfikir, adakah mereka benar-benar didahulukan? Sebab itu pilihanraya ini perlu untuk Mr. Playsafe buktikan sesuatu.

Sama-sama kita nantikan, adakah firasat saya menemui benar...

PS: Aduhai, SPR merayu demi adun UMNO?

Sunday, November 15, 2009

Akhirnya Tulang Besi Dedahkan Rakaman Bai'ah



Rahsia parti dibongkar, Inilah yang berlaku dalam PAS.


sila klik sini untuk mendengar rakaman dan ulasan oleh Tulang Besi

sila klik sini untuk ulasan oleh Malaysiakini berikutan dialog / suara mirip PJ Selangor.


Bagi saya, jika seseorang itu punya iman yang kuat dan kongkrit, adalah tidak perlu bai'ah seperti ini yang boleh merosakkan bukan sahaja elelen berumahtangga, malah ia merosakkan agama.

Kita boleh bernazar, kita boleh bai'ah. Tetapi mengapa talak menjadi pertaruhan? mengapa rumah tangga, anak-anak, kehidupan menjadi mangsa?

Seperti yang saya sebut sebelum ini, jika kita benar-benar orang yang beriman, teguh kepada perjuangan menegakkan Islam, kita pasti tidak akan mengkhianati agama bangsa dan parti.

Begitu juga sekiranya ada dikalangan yb yang tidak segan untuk mengkhianati, maka kita redho dan berserah kepada Allah. Sesungguhnya jika jatuh satu negeri disebabkan oleh pengkhianatan beberapa YB, maka redholah. Pasti kita dan 'dia' mendapat pembalasan yang setimpal, kerana rakyat melihat !

Kepada Pakatan Rakyat, kembalikan keyakinan rakyat sepertimana kamu menafikan majoriti 2/3 Barisan Nasional suatu masa dulu. Rakyat perlu sebuah pakatan rasmi yang kuat, agar ia menjadi satu perlindungan demi menyelamatkan negara ini dari dijual sehabisnya oleh malaun pengkhianat bangsa.

Takbir !!

Allah Huakhbar !!

Friday, November 13, 2009

Kenapa Cemas Bila Anwar Nak Serang Najib?


Oleh: Sayuti Omar

BELUM apa-apa Umno nampaknya sudah kelam kabut dan beberapa soldadunya terpaksa melepaskan peluru sebelum pihak Anwar Ibrahim dan PKR memulakan perang. Baru saja terdengar PKR menyusun rancangan untuk menyerang Perdana Menteri, soldadu kelas tiga Umno sudah pun membedil. Kenapa begitu sekali? PKR belum pun lagi memulakan hanya baru berbincang mengatur strategi dalam mesyuarat. Entahkah betul ataupun tidak strategi itu.

Bila Umno bertindak sebelum wisel dibunyikan menampakkan Umno dalam keresahan dan kegelabahan. Keresahan ini menjukkan kebodohan parti berkenaan dan sekaligus menggembarkan betapa berbisanya Anwar Ibrahim. Biasanya pihak yang merasakan dirinya kuat tidak mudah panik.


Tindakan beberapa orang pemimpin parti itu yang mengecam Anwar bolehlah dianggap bedilan dari soldadu kelas tiga. Antara mereka yang sudah mengecam Anwar ialah Menteri Besar Negeri Sembilan, Muhammad Hassan, Noh Omar dan ketua puteri Umno, Rosnah Rashid Shirin.

Kata Mat Hassan, langkah PKR hendak serang Perdana Menteri itu menunjukkan parti itu sudah berpecah dan hilang tumpuan. Tindakan itu juga menurut Mat Hassan kerana Anwar ingin mengalihkan perhatian terhadap isu pendakwaanya di mahkamah.

Manakala Noh Omar pula Anwar terpaksa berbuat begitu kerana sudah merasai dengan dengan perubahan dibawa Najib. Kata Noh rakyat sudah menerima kepimpinan Najib dan rakyat sudah mengenali Anwar Ibrahim?

Benarkah apa yang digambarkan kedua soldadu kelas tiga ini? Bahawa pentadbiran Najib diterima rakyat? Najib dapat memulihkan keadaan ekonomi negara dan dasar dan polisi Najib diterima rakyat?

Kalau apa yang mereka katakan itu benar kenapa harus rungsing dengan strategi yang diaturkan itu? Rakyat tidak akan termakan dengan apa yang akan dilambungkan oleh Anwar terhadap Najib. Kalau rakyat sudah memerut dengan Najib, Anwar bilang apa pun rakyat tidak akan peduli.

Bimbangnya, apa yang Mat Hassan dan Noh Omar katakan itu hanya bayangan dan ilusi mereka saja. Ia tidak lebih daripada satu perasmian acara untuk membodek pemimpin atasan di mana di sebaliknya membawa niat tertentu. Mereka perlu mengatakan yang indah-indah kepada bos mereka untuk selamatkan diri. Umum orang tahu apa yang berlaku di sekitar Noh Omar dan Mat Hassan waktu ini.

Kedua pemimpin ini sedang diperhati oleh Najib. Indeks IKP mereka sedang dinilai. Jadi mungkin kerana nilai indeks mereka rendah maka ia perlu ditambah dengan acara bodek dan pujipuja kepada Najib?

Rakyat kini sudah cerdik dan bijaksana membuat penilaian. Baik terhadap apa yang akan Anwar dedahkan ataupun melihat apa yang Najib lakukan. Keduanya sedang diadili oleh rakyat dengan penuh prihatin. Rakyat juga bukan jenis soldadu. Mereka akan tetap memilih intan dari kaca.

Misalnya dakwaan Najib kini berjaya memulihkan keadaan ekonomi negara. Ia bukan saja boleh diucap tetapi rakyat mahu melihat realitinya. Mungkin Noh tidak perasaan hari ini boleh dikatakan setiap hari ada perniagaan ditutup? Kalau eknomi pulih perniagaan tidak akan ditutup. Ukuran rakyat tersangatlah mudah.

Rakyat pula diberikan subsidi beras RM30 dibawah skim Raskin - beras untuk orang miskin. Apakah erti skim itu kalau bukan kerana negara ini berada di tahap membimbangkan? Seumur hidup belum ada skim sebegini tetapi ia diwujudkan di zaman Najib. Apakah ini melambangkan negara maju ataupun negara susah.

Begitu juga dengan ketelusan dan intergriti Najib sebagai seorang pemimpin. Iltizam dan slogan 1 Malaysia yang diuar-uarkan Najib bukan saja didengar dan diterima rakyat, tetapi ianya dinilai rakyat dari semua sudut. Rakyat mengcongak apakah slogan rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan itu dipraktikan ataupun hanya retorik semata-mata. Bukan itu saja natijah kepada slogan itu juga sedang dikaji apakah ia mengutnungkan nasib bangsa dan negara.

Diluar mungkin indah dan menarik slogan berkenaan. Tetapi dari dalam, di kalangan nasionalis, ahli akademik dan pejuang bangsa merasakan amat pahit untuk menghayati slogan itu apa lagi menelannya. Slogan ini sedang memakan diri Umno dan Najib. Ia umpama racun yang membunuh konsep awal dijana Umno.

Yang nyatanya dalam konteks ini slogan Najib itu masih boleh dipertikaikan. Masih ada sudut-sudut yang jelas, Najib belum merealisasikan. Beliau lebih mendahulukan Umno daripada rakyat. Maknanya masih ada diskriminasi yang diwarisi oleh Najib dari dasar arpatied Umno.

Apa yang berlaku di Kelantan dengan wang royalti minyak yang ditukarkan kepada wang ehsan, menampakkan akan kecanggungan dan kemungkaran ini slogan Najib.

Di sini bukan persoalan royalti ditukar kepada wang ehsan, tetapi apakah wang itu kelak terjamin akan sampai dan dinikmati rakyat Kelantan seluruhnya? Seperkara lagi, sekiranya Najib telus sepatutnya beliau bukan saja memberi wang ehsan kepada rakyat Kelantan tetapi menyerahkan kepada kerajaan untuk menguruskannya. Inilah baru tepat slogan rakyat didahulukan.

Najib sering kali mengkhabarkan dia terbuka dan akan adil. Tetapi dalam isu royalti minyak Kelantan ini nampak beliau tidak dapat melaksanakan keadilan seperti mana diharapkan.
Mungkin orang akan melihat cara Najib melayan Pas berbeza berbanding dengan perdana menteri lain sekiranya beliau tidak kedekut dengan menyerahkan semua wang ehsan (royalti) itu kepada kerajaan Kelantan. Kalau Najib tidak bersedia berbuat begitu bermakna beliau juga dua kali lima saja dengan bekas PM terdahulu.

Tetapi apakah Najib rela dan ikhlas berbuat demikian? Inilah yang sedang diperhati dan dinilai oleh rakyat.

Sekiranya serangan peribadi yang hendak dimulakan Anwar seperti mana didakwa itu, Umno tidak dapat mempertahankan Najib. Sebab jelas dan nyata Najib tidak berbuat seperti mana yang dikatakan. Khusus bagi rakyat Kelantan pula akan melihat apakah Najib ikhlas dengan mengunakan wang royalti minyak itu untuk rakyat atau untuk Umno. Perilaku Najib terhadap ini merupakan ujian pertama buatnya setidak-tidaknya oleh rakyat di Kelantan. Lulus atau gagal slogan Najib itu juga terjawab di sini. [wm.kl. 7: 30 12/11/09]

edyes wrote:

Salam hormat,

Saya mohon maaf kerana tidak begitu aktif berblog pada waktu ini. Adalah kerana pelbagai jenis kesuntukkan yang melanda. Walaupun sekarang ini terlalu banyak isu yang dimainkan oleh kedua belah pihak, saya mengambil langkah tunggu dan lihat.

Saya masih berharap agar Pakatan Rakyat dapat sekali lagi mengumpul saki baki kekuatan untuk mendukung rakyat yang senantiasa menggarap harapan baru untuk Malaysia. Memandangkan visi 1Malaysia yang dijayakan oleh Najib lebih kepada retorik semata-mata dengan rakyat kebanyakkan masih disisihkan malah banyak projek-projek separa mustahil yang bakal menguntungkan kroni digembur.

Saya masih menaruh harapan.

The Most Stupid Newspaper on Earth !

oleh art-harun

I laughed my head off. The mee rebus which I had for lunch is now threatening to make its way upward and later, outward.

Many Malaysians have given up with the mainstream media. That is because their so called responsible journalism entails nothing more than the act of extreme spinning of facts and events to suit their political masters or their own not-so-hidden agenda.

I have ceased reading the local newspapers for a long long time. I have for example, berated against the NST for their treatment of the Bersih rally some time ago.

Despite all the lies, untruth and skewed reporting that these newspapers have been carrying all these while, the Prime Minister recently saw it fit to hail Utusan Malaysia for, among others, “being the voice of the people“.

Well, I now have proof that Utusan Malaysia is nothing more than a loyal servant of their political masters. I now have proof that Utusan Malaysia will not stop at almost anything in order to protect its political masters. For whatever is deemed necessary to protect its political masters, Utusan Malaysia would stoop as low as physic permits to do and execute. And that includes misrepresentations and even downright lying. It will even doctor photographs!

The thing is this. They are not even good at doing it!! To lie and misrepresent an event is something. But to do it in a really stupid way is another thing altogether. Do Utusan Malaysia think that all of us, Malaysians, are as stupid as themselves?

We are in a globalisation era. We are in the cyber era. We are not in the 60s or 70s anymore. Nowadays, stupidity is easily exposed.

What am I ranting and raving about? Well, I received an e mail from a friend of mine just now. It contained a picture of an event which took place on 9.11.2009. The same picture was published by many local newspapers while reporting the same event.

As the story goes, a man in his 70s was arrested for allegedly killing his wife. The following picture was published by Berita Harian:

Berita Harian

This was in the Star:

the star2

And this was in Harian Metro:

Harian Metro

Notice the blue umbrella? That umbrella has the Barisan Nasional emblem on it. Quite obviously, that umbrella was distributed by the Barisan Nasional during some kind of election as it has the “vote-BN” emblem on it.

Utusan Malaysia, thinking that the stupid masses of Malaysia might equate Barisan Nasional to a person arrested for an alleged murder because of that blue umbrella, quickly exercised its responsible journalistic discretion by DOCTORING the same photograph and published the same in its report as follows:

Utusan

This is my proof that Utusan Malaysia is the stupidest newspaper in the whole world!

Monday, November 9, 2009

Video & Ulasan : Keganasan Penyokong Kelantan : Bomba Menjadi Mangsa !


video

utk video yg lebih clear, sila ke youtube di sini

Salam hormat,

Pertama sekali saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah kepada pasukan bolasepak negeri sembilan kerana telah berjaya membawa pulang Piala Malaysia Piala Keramat ke negeri adat pepatih. Berkat pertabalan Tuanku Yam Tuan, Piala Malaysia kembali ke Negeri Sembilan.

Setelah kecundang pada 2 final sebelum ini, pasukan N9 tidak lagi menoleh ke belakang dalam pertemuan pasukan segagah pahlawan merah, Kelantan. Setelah gol pertama N9 menyentap semangat pasukan Kelantan, N9 terus menguasai permainan sehingga dinobatkan sebagai juara sebaik wisel penamat ditiup.

Namun begitu, bukan ulasan perlawanan akhir yang ingin saya garap pada entri panas ini. Sebagai penyokong N9 dan sebagai seorang penyokong tegar bolasepak tanahair, saya berasa sangat sedih dengan pelbagai insiden yang berlaku sepanjang hari di Kompleks Sukan Bukit Jalil. Ya, saya berada di sana sepanjang hari dan melihat banyak perkara termasuklah melihat anak nogori dipukul dan dibantai tanpa notis serta sebab yang munahsabah.

Saya dengan hujah menuding jari terhadap kepincangan FAM dalam mengorganisasikan perlawanan akhir Piala Malaysia edisi kali ini yang melibatkan hooligan malaya iaitu negeri Kelantan. Gedebe tak tentu pasal, gocoh tak tentu sebab, mace binawe lah!

FAM seharusnya lebih adil dalam pembahagian tiket lebih2 lagi ia melibatkan penyokong fanatik seperti Kelantan. Apa yang berlaku ialah, oleh kerana memandang keuntungan yang pantas, FAM telah memberikan 55ribu tiket kepada Kota Bharu sedangkan hanya 20ribu di Seremban. Sepatutnya, kuota tiket negeri sembilan tidak boleh berpindah milik hanya kerana alasan penjualan tiket yang lembab di Stadium Paroi.

Di sini ingin saya utarakan 2 faktor mengapa penyokong Negeri Sembilan hanya sekitar 18-20 ribu sahaja. Faktor pertama ialah kerana pasukan N9 telah 2 kali kecewa di pentas final iaitu tewas kepada Perak 0-2 pada final tahun 2000 di Stadium Shah Alam (waktu itu Bukit Jalil sedang dinaiktaraf / selanggara) dan tewas kepada Perlis 1-2 pada final edisi 2006 di Bukit Jalil. Kekalahan dua kali di final dalam jarak tahun yang agak singkat menyebabkan penyokong N9 berfikir dua belas kali sebelum membeli tiket final. Tambahan pula mereka akan berdepan dengan lebih 60ribu penyokong Kelantan maka adalah tidak berbaloi jika pergi dan kalah di Bukit Jalil.

Faktor kedua ialah kerana keganasan yang bakal berlaku telah dapat dijangka. Oleh demikian, kepada penyokong N9 yang selalunya datang stadium Paroi bersama keluarga pastinya tidak mahu berdepan dengan risiko bertembung dengan penyokong fanatik Kelantan. Adalah tidak berbaloi sekiranya nasib tidak menyebelahi mereka yang 'tersalah masuk kawasan', pastinya dibelasah.

Terus terang saya katakan, sepanjang saya berada di Bukit Jalil, depan mata saya sahaja berlaku 3 pergaduhan. Oh saya silap, sebenarnya bukan pergaduhan tapi perbelasahan kerana 20 orang bantai sorang penyokong N9. Saya cuba leraikan memandangkan saya memakai baju merah ketika itu. Jika saya pakai baju N9, tak mungkin saya masuk meleraikan kerana pastinya saya juga akan menjadi mangsa lauk percuma.

Kenapa perlu belasah orang? Kita nak tengok bola, bukan nak tengok wrestling ataupun tomoi. Memang takde kena mengena dan semangat kesukanan memang OUT! Negeri lain pun main sampai final, tapi tak macam negeri cik siti wan kembang. Hooligan? meluat bai!

Apabila FAM membahagikan tiket dengan jurang yang amat berbeza, yakni nisbah 20ribu kepada 60ribu, maka inilah yang mungkin menjadi punca. Apakah kerana ingin peroleh keuntungan dengan pantas maka semua tiket diserah kepada Kota Bharu? Sepatutnya kuota untuk Negeri Sembilan diberi tanpa prejudis dan jika ada lebih, boleh la dijual di Bukit Jalil pada hari terakhir sebelum perlawanan berlangsung.

Bila masuk stadium, dah macam tengok bola kat Sudan. Pasal mercun saya taknak sentuh sangat, sebab meluat. Tapi kalau sampai kerusi stadium pun dah dibakar hidup2, dibakar secara live dari rtm 1, itu dah kira vandelisme. Kenapa tak bakar je kerusi atau sofa kat rumah korang je wahai penyokong Kelantan? Bila kerusi tu dah terbakar, datang la ahli bomba cuba untuk memadam kebakaran dalam masa yang sama cuba menyelamatkan penyokong Kelantan daripada terbakar. Sedang ahli bomba sibuk memadam api yang terbakar, red woriors menunjukkan keperwiraan mereka dengan membaling botol kepada pak bomba 2-3 orang yang sedang bertungkus lumus. Ada macam perangai syaitan pun ada.

Kalah-Menang adat dalam perlawanan akhir. Kalau dua-dua team masuk final kira juara bersama, baik tak payah tengok bola, buat je persembahan Mawi ke, Nabil ke, Wan Semail Golok ke kat pentas depan stadium tu. Kalau dah masuk final tu, kira hebat la. N9 dan Kelantan hebat sebab main sampai final Piala Malaysia edisi 2009. Terimalah kekalahan dengan hati terbuka sepertimana N9 kalah 2 kali sebelumnya.

N9 juga tewas kepada Kelantan pada semi-final Piala FA beberapa bulan yang lalu. Perlawanan tersebut berlangsung di Paroi timbal-balik ketika N9 menang 1-0 di K.Bharu. Pada awal permainan, Kelantan sekali lagi ketinggalan menjadikan agregat 2-0. Namun N9 hilang tumpuan kerana memikirkan telah lead dua butir. Kelantan memperolehi 2 gol pantas lantas menidakkan peluang N9 beraksi di final Piala FA kerana kelebihan gol di tempat lawan menyebelahi Kelantan.

Ketika itu, penyokong kelantan mengajuk Negeri Sembilan dengan melaungkan Hobin Jang Hobin, oh peritnya. Penyokong Kelantan juga mendendangkan lagu "kesian dia, kesian dia" menjadikan hati dua kali perit. Ia berlaku di Paroi. Tetapi apakah penyokong N9 merusuh ketika itu? Kami terima kekalahan dengan hati terbuka.

Kini, giliran penyokong red wariors menerima buah keras dari Jang Nogori. Ketika pasukan N9 leading 2-0, kita dapat lihat penyokong Kelantan sugul tak bermaya. Di tambah pula gol tersebut berlaku selepas 20 saat separuh masa kedua bermula. Ia pasti menyentap penyokong yang begitu bersemangat menanti gol penyamaan di kala wisel 2nd half berbunyi. Maka kamipun laungkan "Gomo Klate Gomo" dan juga mendendangkan lagu "Kesian dia... kesian dia...". Adalah menjadi lumrah, hutang lagu dibalas lagu. Pueh ati den.

Adakah faktor ini menyebabkan red woriors mengganas setelah kena 3-0? Saya percaya, kalau Kelantan menang sekalipun, pastinya vandelisma tetap berlaku, juga pergaduhan dan pembelasahan tetap berlaku. Kerana fanatik tak bertempayan!

Sekiranya penyokong Kelantan terlalu ganas, kita hanya ada satu cara sahaja untuk pastikan mereka menjadi lebih berdisiplin (sepertimana perubahan yang ditunjukkan oleh Halim Napi). Kita banned (gantung) keahlian pasukan negeri Kelantan daripada menyertai Liga Malaysia selama 3 tahun dan tutup gelanggang Kota Bharu dalam masa yang sama. Saya pasti keputusan ini akan sedikit sebanyak membuatkan penyokong Kelantan berfikir betapa pe'el mereka telah jauh tersasar dari standart piawaian dan tatatertib sebenar.

Sekali lagi saya ucapkan Tahniah kepada Pasukan Negeri Sembilan. Lamo dah den nunggu... duo final dah den rodah, nijam lah yang monang... Hobin Jang Hobin...



Hobin Jang Hobin

HOBIN JANG HOBIN

Hobin Jang Hobin...3x

Daghi sawah tughun padang
Kini kau dah pandai nondang
Kali ini mesti monang
Bukan susah cukup sonang
Hobin jang hobin...3x

Sumbek gol banyak-banyak
Bia sampai jaghing kuyak
Main bia hati-hati
Jangan masok gol sendighi
Hobin jang hobin...x3

Duo satu kocik bona
Ompek satu sonyum lebar
Kalu buleh tujuh kosong
Bia dio balik molopong
Molopong.. molopong. molopong..
Hobing jang hobin...3x

Hobin jang hobin...3x
Yam Tuan sokong kito
Montoghi Bosar sokong kito
Undang Luak sokong kito
Jangan buek malu muko
Hobin jang hobin...3x

Kali ini kalau kalah
Balik kampong potong gotah
Kito jangan monggollabah
Pialo kito punggah
Punggah.. punggah...
Hobin Jang Hobin...3x

Hobin bin bin bin hobin jang hobin..............
Hobin... hobin... hobin jang hobinnnnn........
Hobin jang hobin....

ps: ulasan edyes petang ini.

Thursday, November 5, 2009

Debaran Menanti Keputusan Nasib Nizar (dan rakyat Perak)



Perak express melaporkan, keputusan akan dibaca pada pukul 6 petang ini.

Difahamkan juga tiada penyokong dan pemimpin BN di sekitar mahkamah untuk menyambut keputusan yang bakal diumumkan.

Sama-sama kita berdoa agar nasib rakyat perak terpelihara dengan keputusan lewat petang ini.

Bubar DUN Perak !

Anwar, Pengorbanan Dan Yang Lain Lain


OLEH Hasmi bin Hashim

Sebuah Pembangkang yang terkuat dalam sejarahnya Dewan Rakyat; beserta tiga “kerajaan baru”, selain kekal di Kelantan. Tuan, apakah itu belum memadai? Ya, memang semua ini tak perlu berulang-ulang disebut, karena yang lebih penting, tindakan menuju ‘destinasi’ selanjut. Tapi, sekejap!

Selain ‘kesedaran’ elit Umno-BN, saya hendak bertanya, memang kalau bukan kerana sumbangan besar “faktor Anwar”, mustahil ada “yang dahulunya tak punya ‘apa-apa’,” kini bergelar “YB”, exco, ahli majlis, pengarah itu, pengerusi ini dan bermacam-macam lagi… Fakta adalah fakta. Maaf.

3 November (Selasa malam): saya mengikuti sebuah program yang saya kira penting, “Diskusi Belanjawan 2010″ di Petaling Jaya. Hadirin yang hadir, sekitar 300 orang–angka yang tak perlu disembunyikan. Program itu program yang diatur Kerajaan Negeri Selangor: sebuah niat yang baik dan terpuji.

Usaha yang baik dan terpuji, yang sehening mana sekalipun, perlu khalayak yang tepat selain “kepadatan” dewan. Tak bijak kalau kita meminta Anwar bercakap mengenai bola sepak di hadapan tukang masak, misalnya; samalah agak sia-sia Anwar bercakap tentang ekonomi di hadapan khalayak yang ke mana-mana beliau berceramah, itulah orangnya.

Dialog dan diskusi yang sebegini serius, harus dibentangkan kepada sasaran yang betul–di samping saya tidak gemar sekali menuliskan hal ini terbuka. Hanya apabila saya rasanya ia cukup perlu disentuh. Tuan, perlu tahu itu.

Saya ingat usaha Datuk Seri Ir Nizar Jamaluddin, ketika kerajaannya belum dirampas tahun lalu. Antara tindakan awal Ir Nizar adalah memanggil semua pegawai kanan kerajaan Perak untuk mendengar ucaptama Anwar. ‘Sasarannya’ jelas, di kalangan yang ‘terpilih’. Mobilisasi dilakukan. Dewan pun penuh. Tepukkan bergaung-gema.

Di mana ada usaha, di situ ada jalan… Bukankah sewajarnya begitu? Tapi, tak lain, agaknya Ir Nizar adalah manusia yang tahu diuntung. Yang tahu pula mengenang.

Sekali lagi, saya tak suka menulis sebegini, namun, mungkin sudah sampai waktunya–kalamana yang terdengar, bahkan beberapa pengalaman ‘kecil’ langsung dan tidak langsung memperlihatkan ada usaha sabotaj di dalam pentadbiran kerajaan negeri Pakatan Rakyat. Umum tahu. Dan, apakah cukup tegas dan tidak sedikitpun kita sendiri cuai? Atau apa “tindakan” yang perlu?: itulah yang hendak dipertanyakan sebagai persoalan utama.

Hampir 5 tahun lalu, ketika Anwar masih mengajar di Amerika Syarikat, saya mengirim email permintaan kepada Pengarah Eksekutif Institut Kajian Dasar (IKD), Khalid Jaafar yang bersama Anwar di Amerika. Hasrat agar Anwar dapat meluang masa, pulang ke Kuala Lumpur dengan program sekelompok anak-anak muda Jalan Telawi cuba aturkan untuk beliau. Berhari-hari kami berbincang siang-malam, mengumpul data dan dana, mencari tempat sesuai, sementara menunggu tarikh Anwar pulang.

Atas nama sebuah badan bukan kerajaan (NGO) yang kecil, yang hanya digerakkan oleh segelintir anak muda yang tidak punya jentera dan keupayaan besar (sepertimana sebuah kerajaan negeri!), kami cuba mengumpulkan para profesional dan usahawan muda. Dewan kecil itu penuh. Sesak. Dan, [YB] Nik Nazmi Nik Ahmad menjadi moderator atau pengerusi majlis.

Ada harapan yang muncul dan berkembang dari sana…

Sederhana. Memang. Tapi acara itu bolehlah dianggap sukses–sekali lagi, dengan modal yang tak seberapa. Dengan tenaga yang terhad sekali. Semua orang perlu bekerja, tak seorang berpeluk tubuh; dengan hanya “memerintah” atau datang untuk rasmikan majelis, kononnya.

Dari sana, awalnya, kami impikan sebuah bajet atau belanjawan tanding dapat terhasil. Anwar, beberapa bulan kemudian, pulang dengan gagasan ekonomi lebih besar, dengan apa yang dikenali sebagai “Agenda Ekonomi Malaysia” (AEM).

Kertas idea Anwar ini, yang kebanyakkan difikir dan digubah di Amerika (pada perhitungan saya) kemudiannya menggegarkan ruang perbincangan dan ekonomi-politik nasional. Umno, khususnya, naik berang. Masakan tidak, bagi Umno, hanya mereka yang layak bercakap tentang ekonomi. Bukannya orang lain. Bukannya Anwar.

Tentu Anwar mengambil risiko yang besar dengan tekad untuk menolak Dasar Ekonomi Baru (DEB), dan percubaan memberikan penawaran atas nama AEM; yang di dalamnya usaha mengembalikan tafsiran “affirmative action” kepada rakyat terbanyak. Daripada bantuan atas nama bangsa, kepada atas nama “keperluan” (”need“).

Mahu tak mahu, AEM turut ‘menyumbang’ kepada kejayaan 8 Mac sebagai sebuah gagasan–politik memang bukan hanya kerja berceramah saban malam selepas isyak. Saya masih ingat, bagaimana susulan program dalam dewan kecil yang dianjurkan Open Dialoque Center (ODC), dipanjangkan ke satu lagi yang lebih serius ke Pusat Konvensyen KLCC.

Di situlah, pertama kali saya melihat tokoh-tokoh korporat menghadirinya. Antara lain, termasuk Tan Sri Khalid Ibrahim sendiri, yang kini menteri besar Selangor.

Soalan Khalid pun saya masih ingat, iaitu menyentuh kebimbangannya terhadap nasib umat Melayu, kalau DEB yang barangkali di matanya, mahu dicabut Anwar… di mana hendak disandar nasib umat? Apa jawab Anwar?

Jawab Anwar tak lain ialah perspektif dan cara membantu Melayu dan Bumiputera harus ditukar. Sebelum menukar “cara”, yang perlu ditukar dahulu adalah asas “fikiran”. Sementara tidakkah kita lihat, gaya Umno-DEB sekian lama, telah dan telah gagal! Kalangan yang ramai, tidaklah mendapat manfaat yang banyak, kecuali dua-tiga kerat anak Melayu yang “di-berjaya-kan” agar menjadi simbol kejayaan kerajaan Umno-BN. Realitinya nasib orang Melayu dan rakyat umum, tercecer.

Bersela beberapa bulan selepas itu, Khalid menyertai Keadilan. Ada beberapa tokoh besar korporat dan usahawan yang muncul malam itu, tak muncul-muncul semula… wallahualam.

Tentulah ada beza antara anak-anak muda aktivis yang bersatu di bawah bumbung ODC, dengan keupayaan kerajaan-kerajaan negeri yang ada sekarang, baik di Selangor, Pulau Pinang mahupun Kedah misalnya. Kita, tak perlu lagi ’sembunyi-sembunyi’ untuk menganjurkan program; tak seperti apa yang pernah kami lalui dahulu. Tak perlu lagi.

Senaraikan jumlah ahli parlimen, ADUN dan senator Pakatan Rakyat. Senaraikan juga jumlah ahli-ahli majlis yang baru dilantik. Senaraikan jumlah kakitangan dan pegawai kerajaan-kerajaan negeri. Lihat gahnya dewan… mana mungkin hanya 300 orang sahaja yang hadir.

Tengok bagaimana hanya untuk mengisi sekeping buku nota, sebatang pen dan sehelai jadual tentatif program, diisi di dalam beg kertas khas, yang barangkali kosnya melebihi RM15 setiap satu! Lihat telefon bimbit, kereta, baju, seluar… Lihat keadaan masing-masing yang [ada kalanya] merungut dan menagih tak habis-habis. Bezakan dengan yang ramai… bezakan dengan hasil kerja Tuan sendiri.

Apakah sudah cukup bersungguh kita menjayakan gagasan dan idea besar pimpinan tertinggi?

Tak wujud persoalan “orang baru”-”orang lama”. Yang wujud, apakah makna “perubahan”, gagasan “Kebangkitan” atau “renaissance” itu cukup dihayati?

Atau, sesungguhnya satu habuk pun masih tak dimengertikan meski selepas lebih sedekad jatuh-bangun dalam perjuangan. Daripada program diskusi malam tadi di PJ, saya berat sekali menuliskan dan menyatakan semua ini. Terasa, andai tak dicatatkan, ia menjadi beban semakin berat–meskipun barangkali bukanlah sebuah ‘dosa’.

Memadailah orang yang sering menjejerkan paling banyak pengorbanan; merekalah yang begitu mudah mengkhianati perjuangan. Dan, melompat parti. Tidakkah difikirkan, apakah yang telah mereka perolehi?

Kemenangan pasti ada nikmatnya. Kemenangan juga rupa-rupa ada sisi perlunya kerendahan hati–tentang siapa ketua siapa berjasa pun kadang begitu mudah diabaikan. Moga-moga, tidaklah sampai begitu… karena Tuanlah yang kini berkuasa.

Tukar Tiub - Brader Isham

Terkini di blog Aduka Taruna

Pak Bakaq si Penarik Becha

Comandante Che gue Bard

iklan